Szia! :) Hogy vagy? (Bună! Ce faci?) 2010A jól ismert román naturalista filmekkel ellentétben, Alexandru Maftei keserédes romantikus komédiája, olyan mint a friss levegő a megszokásoktól fülledt mozitermekben. (Alissa Simon, Variety)

Húsz év házasság után Gabriel és Gabriela már semmiféle vonzalmat nem éreznek egymás iránt. Csupán ennyi lenne az élet? Miután éjszakákon át interneten csevegnek egy ismeretlennel ismét szerelembe esnek – fogalmuk sincs, hogy az anonimitás mögött valójában egymásra találnak. Az idegen iránti szenvedélyes vonzalom keveredik a másik iránti bűntudattal. A dolgot bonyolítja a tomboló szexuális korszakát élő fiuk, Vladimir jelenléte, aki felfedezi a szülei új szenvedélyét. A virtuális szeretők találkozása azonban elkerülhetetlen.

Alexandru Maftei filmje éppen olyan magabiztos és könnyed, mint a film címe. Miként nem várunk el hosszú és aprólékos válaszokat a világ legtöbbször feltett kérdésére, úgy a film is mellőzi a túlbeszélt megoldásokat. Szerencsésen lép túl a Kelet-Európában készült mozgóképekre jellemző buktatókon: nem ragaszkodik a hely és a helyzet kimerítő leírásához, de nem tetszeleg a közönségfilm csillogó-villogó szerepében sem. A film méltán lett kiválasztva a tavalyi Karlovy Vary filmfesztivál, Variety kritikusainak szekciójába. A szakmai fogadtatás kiemelte, hogy öröm egy olyan Romániában készült filmet látni, amelyik nem szól sem a rendszerváltás előtti – vagy utáni időkről, sem a jelenkori társadalom ellentmondásairól, az anyagi kiszolgáltatottságról, sőt még kézikamerával rögzített reszketős képeket sem kell néznünk. Gabriel és Gabriela története ugyanis egy rendkívül elegánsan filmezett, személyes és általános érvényű történet. Ez még akkor is igaz, ha valós eseményeken alapul. Az esetről ugyanis 2006-ban írt a Dilema Veche és a Corriere della Sera is, de megtörténhetne bárhol a világon, ahol hosszabb ideje él együtt egy házaspár és van két számítógép, internetkapcsolattal.

Fesztiválszereplések:

Karlovy Vary International Film Festival, 2011, Variety Critics’ Choice

Iaşi International Film Festival, 2011, A fesztivál fődíja

Gopo Awords, 2012

Legjobb jelmez, Nicoleta Cârnu

Legjobb maszkmester, Dana Roşeanu, Domnica Bodogan

Legjobb operatőr, Radu Aldea, Romanian Society of Cinematographers díj

Legjobb vágó, Mihai Codleanu, jelölés

Legjobb eredeti zene, Dragos Alexandru, jelölés

Monaco Charity Film Festival, 2011, a zsűri különdíja

Vilnius International Film Festival, 2011, New Europe – New Names

Bruxelles International Film Festival, 2011, legjobb játékfilm, jelölés

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Bună! Ce faci? | Műfaj: román-spanyol-olasz romantikus vígjáték | Rendező: Alexandru Maftei | Játékidő: 105 perc | Zene: Dragoş Alexandru | A film forgalmazója:  Anjou Lafayette | Hazai mozi bemutató:   2012. december 20. | Főszereplők: Dana Voicu, Ionel Mihăilescu, Paul Diaconescu, Jordi Garcia, Ana Popescu, Antoaneta Cojocaru, Ioana Abur, Adrian Păduraru , Adriana Trandafir, Ioan Andrei Ionescu  | Korhatár: 16

[youtube]beQK9hqSbAI[/youtube]

Szia! :) Hogy vagy? előzetes