TAD„-Tessék. Fogadd ezt el emlékbe! A nagy Indiana Jones-é volt!
-Indiana Jones-é? Sosem hallottam róla, de azért kösz.”
„Tudod, Thaddeus a legenda szerint… Ötszáz évvel ezelıtt, amikor az inkák ráébredtek, hogy a spanyolok el akarják rabolni az összes aranyukat, Föld Anyához fordultak segítségért. Aki azt javasolta nekik, hogy fogják minden aranyukat és vigyék egy titkos helyre: Paititi-ba. És ott rejtsék el ıket. Cserébe Föld Anya egy mágikus arany szobrot adott nekik: Paititi Arany Indián szobrát, amely varázserıvel bírt. Akinek a tulajdonába került, azt halhatatlansággal ajándékozta meg. Úgy tartják, hogy az Arany Indián varázserejének hála, az inkák mind a mai napig ott élnek az Elveszett Városban.”

Egy szerencsés zűrzavarnak köszönhetően Tadre, a mindig álmodozó kőművesre esik a választás: őt küldik egy perui felfedezőútra. Tad mindig is arra vágyott, hogy egy híres, kalandozó régész legyen. Ennek ellenére napjai az erről szóló álmodozással telnek az ipari daruk és a cement között az építkezésen, ahol dolgozik. Álmainak beteljesülésére most mégis lehetősége nyílik, mikor egy neves régész barátja megmutat neki egy rejtélyes kőtáblát, amely egészen Paititi elveszett inka városának legendás kincseskamrájába vezet. Az indulás előtt egy szerencsétlen baleset következtében Tadnek kell beugrania régész barátja helyett. Alighogy megérkezik Peruba, értesül róla, hogy az Odysseus, a kincsvadászok hírhedt csoportja is Paititibe tart és bármire képesek, hogy megtalálják az elveszett kincseket. Tad nekivág élete legnagyobb kalandjának, mely számtalan veszélyt rejt, hogy megmentse ellensége karmai elıl a várost és kincstárát. Útján végig kíséri Sarah, a bátor és mindenre elszánt régészlány, Belzoni, a néma, ámde annál viccesebb papagáj, Freddy, a különös helyi túravezető, valamint Tad elválaszthatatlan hő társa, Jeff, a kutyus.

Díjak: Goya-díj 2013.: Legjobb animációs film, Goya-díj 2013.: Legjobb elsıfilmes,

Goya-díj 2013.: Legjobb forgatókönyv; Gaudí-díj 2013.: Legjobb animációs film, Gaudídíj

2013.: Legjobb vizuális effektek

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Tad, the Lost Explorer | Műfaj: szinkronizált spanyol animációs film | Rendező: Enrique Gato | Játékidő: 90 perc | Zene: One Direction | A film forgalmazója: PARLUX Entertainment | Hazai mozi bemutató:  2013. április 18. |  Magyar hangok: Csőre Gábor, Papp János, Németh Borbála, Kerekes József  | Korhatár: 6

[youtube]http://youtu.be/t1GpCGwYJ78[/youtube]

Tad Jones csudálatos kalandjai 3D szinkronizált magyar nyelvű előzetes