Eredeti cím:Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom
Műfaj:magyar természetfilm
Rendező:Szendőfi Balázs
Zene:Szendőfi Balázs (Zenei szerkesztő)
Játékidő:85 perc
A film forgalmazója:Vertigo Media
Hazai mozi bemutató:2023. október 5.

Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom c. film leírása

A Tisza évezredek óta kanyarog az Alföldön. Mióta az ember is megjelent a partján, próbálja a szolgálatába állítani a szőke folyót. Vizét issza, öntöz vele, felszabdalta és kiegyenesítette. Ötven éve pedig megállította, hogy egy nagy víztározót csináljon belőle. Akkor még nem tudta, hogy műve az ősi Tisza világát csalja elő. A folyó kiengedett vizének köszönhetően egy különleges élőhely keletkezett. Az ember építette, a természet belakta. Így jött létre az ember alkotta paradicsom: a Tisza-tó. A film mesélője, Ljasuk Dimitry kézen fogja a nézőt, és mind a négy évszakot átívelve bemutatja, hogy az évtizedek során mivé lett ez a különleges hely.

Mily gyönyörűt alkottunk, pedig nem is mi tettük azzá. De mi vagyunk azok, akik felelnek érte, akik megőrizhetik és vigyázhatnak arra az ajándékra, amit a természettől kaptunk.

A lélegzetelállító természetfilm a Tisza-tó születésének 50. évfordulója alkalmából készült az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és Aktív Magyarország megvalósításában. A természetfilm három ismert filmes közös produkciója. Az író-rendező Szendőfi Balázs számtalan díjat és elismerést kapott természetvédelmi, kutatói és filmes munkásságáért. A film mesélő-szereplője Ljasuk Dimitry filmjeiről és környezetvédelmi tevékenységéről ismert, ő készítette a Tisza-tavon játszódó, nagysikerű Jóreménység-szigetét. A film operatőre, Fehér Zoltán számos természetfilm készítője, a Vad víz: Aqua Hungarica és a Múlt és jelen: Vizeink az ember kezében című természetfilmjei mellett a Rejtett világ: A vadvizek története 2023-ban a Gödöllői Természetfilm Fesztiválon fődíjat nyert.

Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom című film, szereplők

Ljasuk Dimitry

Stáblista:

Írta: Szendőfi Balázs, Fényképezte: Fehér Zoltán, Ljasuk Dimitry, Szendőfi Balázs, Vágó: Szendőfi Balázs, Producer: Petényi Mirkó, Sárga Nóra, Pató Viktória, Szendőfi Balázs, Ljasuk Dimitry, Fehér Zoltán

Korhatár besorolás:Hat éven aluliaknak nem ajánlott (II.)
A film az IMDB-n:IMDB

Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom (2023), film előzetes