Arnold SchwarzeneggerLégikatasztrófa vérbosszúval, megtörtént események alapján: mozikban az Utóhatás

Megtört Schwarzenegger és árnyalt morális problémák az Aronofsky nevéhez fűződő thrillerben.

Schwarzenegger nagy visszatérése: árnyalt karakterek és vérbosszú a nyár egyik legjobban várt thrillerében.
A megtörtént események alapján készült thrillerben Roman (Arnold Schwarzenegger) egy repülőgép-szerencsétlenségben veszítette el feleségét és gyermekét. A tragédia megtörténtekor Jake Bonanos légiforgalmi irányító volt szolgálatban. Roman őt teszi felelőssé a balesetért, és úgy érzi, ezt nem hagyhatja annyiban: élőben szeretne választ kapni az őt kínzó kérdésekre. Hogy a kínosnak ígérkező beszélgetés erőszakos fordulatot vesz-e majd, azt ekkor még csak sejteni lehet…

A film valós eseményeken alapul. 2002-ben két gép, egy Moszkvából érkező Tu-154 utasszállító és egy Bahreinből indult Boeing 757 csomagküldő tehergép ütközött egymásnak a levegőben a délnémet Überlingen városa fölött. Az ütközésben mindenki életét vesztette: a Tu-154 hatvan utasa, akik közül 45 gyerek volt, és mindkét gép legénysége, összesen 71 fő. A szerencsétlenséget követő vizsgálat során kimutatták, hogy az ütközésért a térségben éppen szolgálatot teljesítő svájci légiforgalmi irányító tehető felelőssé.

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger

Két évvel a baleset után az annak idején szolgálatot teljesítő légiforgalmi irányító, a dán nemzetiségű Peter Nielsen gyilkosság áldozata lett. Gyilkosa egy orosz állampolgár, Vitalij Kalojev volt, aki feleségét és két gyermekét veszítette el a szerencsétlenségben. A baleset idején Nielsen egyszerre két munkaállomáson dolgozott, és vélhetően ezért nem vette észre időben hogy a két gép ütközni fog. Az ütközés előtt mindössze egy perccel vette észre a veszélyt, és lépett kapcsolatba a moszkvai gép pilótájával. Az ütközés még ezek után is elkerülhető lett volna, de Nielsen helytelen információkat adott meg a pilótáknak a másik gép helyzetéről, amivel újabb végzetes hibát követett el, így következhetett be a katasztrófa. Nielsent 2004-ben saját, Zürichhez közeli otthonában szúrta le a bosszúálló apa, ahol ezek után felesége és gyermekei szeme láttára halt meg. Kalojevet nem sokkal később elfogták, és 2005-ben börtönbe került, ahonnét azonban két évvel később szabadon távozhatott, arra hivatkozván, hogy az elmeállapotát az eredeti ítélet meghozatalakor nem vették kellően figyelembe. Észak-oszétiai otthonába hazatérve hősként ünnepelték, később pedig építésügyi miniszterhelyettesnek nevezték ki.

A balesetnek az eddigiekben már több tévés feldolgozása született, de Hollywood mindezidáig nem nyúlt hozzá a nem éppen könnyen emészthető sztorihoz. Az Utóhatás most pótolja ezt a hiányosságot, és az izgalmas thrillerré alakított megrázó történetet az Egyesült Államokba áthelyezve dolgozza fel. A főszerepekben olyan hírességeket láthatunk, mint Arnold Schwarzenegger (Terminátor – A halálosztó, Conan, a barbár) vagy Maggie Grace (Lost – Eltűntek, A köd), producerként pedig Darren Aronofsky-t (A pankrátor és a Fekete hattyú rendezőjét) üdvözölhetjük.


Eredeti cím: Aftermath | Műfaj: thriller, amerikai film | Rendező: Elliot Lester | Játékidő: 94 perc | Zene: Mark D. Todd | A film forgalmazója: Pannónia Entertainment | Hazai mozi bemutató: 2017. június 1. | Főszereplők: Arnold Schwarzenegger, Maggie Grace, Scoot McNairy, Kevin Zegres, Martin Donovan | Korhatár: 12 | Utóhatás IMDb


 Arnold Schwarzenegger

Utóhatás képek >>

Utóhatás előzetes

Oszd meg!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •