Vadászkutya mozi poszterCsaládi kamaradrámának nevezhetnénk a Vadászkutyákat, ha a film nem a hatalmas észak-németországi síkságon játszódna, ahol az óriási lapos tér szemmel befoghatatlan távlatokat nyit az ebben bizony kissé elveszetten bóklászó szereplők számára.

Valamilyen rejtélyes oknál fogva senki sem hajlandó szóba állni a mindentől távol lévő kis faluba költözött apával és kamasz fiával, Lars-szal, akik egy meglehetősen irreális tervet dédelgetnek: a faluszéli házból esküvőkre és mézeshetekre alkalmas hotelt akarnak faragni. Napjaik azonban leginkább téblábolással, illetve a befagyott tavon történő horgászással telnek, amikor a történet, karácsony előtt néhány nappal, elkezdődik.

A Vadászkutyák valójában a kommunikációról illetve annak lehetetlenségéről, az arra való képtelenségről szól, amit jól példáz a falu dacos hallgatása. Emellett azonban a feleségével nemrégiben szakító apa is képtelen elmondani fiának, hogy anyja nővérével jött össze, a srác ezt csak azért tudja meg, mert lekési a vonatot, amellyel anyjához ment volna karácsonyozni. A maga során pedig Lars megismerkedik a kocsmáros süketnéma lányával, aki sérültségénél fogva a zártság egészen más dimenzióját éli meg, és aki a kommunikáció új, mélyebb, emberibb formáira tanítja meg a fiút a hosszú hallgatásokkal teli séták és hintázások során. Mikor a mondatok töredékesek, a szavakat kézjelek, az emberi hangot pedig a fagyott hó lépések alatti ropogása helyettesíti, az együttlét újraértelmezésére van szükség és lehetőség.

A faluból természetesen senki nem megy el a leendő szállodába meghirdetett karácsonyi bulira, mint ahogy a lánnyal való találkozás meghiúsítja Lars berlini utazását is. Olyannak tűnik ez a világ, mint a tó, amelynek a jegébe befagyott egy mókus: nem engedi az ide kerülőket, és főleg nem engedi a gyors változásokat – itt mindenhez időre, elidőzésre van szükség.

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Jagdhunde | Műfaj: feliratos német filmdráma | Rendező: Ann-Kristin Reyels | Játékidő: 86 perc | Zene: Henry Reyels | A film forgalmazója: Anjou Lafayette | Hazai mozi bemutató: 2009. január 8. | Főszereplők: Constantin von Jascheroff, Josef Hader, Luise Berndt, Judith Engel, Sven Lehmann, Ulrike Krumbiegel, Marek Harloff | Korhatár: ismeretlen