violeta-se-fue-a-los-cielos_poszter “Írj kedved szerint, az áradó ritmust követve, próbálj ki újabb és újabb hangszereket, ülj le a zongora elé, felejtsd el a versmértéket, éneklés helyett kiálts, kapjon lángra a gitár és zengjen a kürt a kezedben! A matematikát vesd meg, az örvényért rajongj! Alkotni úgy kell, ahogyan egy terv és cél nélkül szárnyaló madár járja az útját, melynek röpte soha nem követi egy egyenes vonalát.” Violeta Parra

A chilei Santiagóban, egy sátorban sorra Violeta Parra elé járulnak életének meghatározó alakjai. Mintha élne még, vagy talán halott lenne mégis? Szép lassan fény derül titkaira, félelmeire, csalódásaira és örömeire, miközben sokszínű munkássága mellett emlékei, szerelmei és vágyai is kirajzolódnak előttünk. Életének mozzanatai egy szenvedélyes utazás láncszemeiként kapcsolódnak össze, melynek során feltűnnek mindazok, akik valaha álmodozásra, nevetésre vagy sírásra ösztönözték.

Violeta Parra egy legendás chilei dalénekes, szerző és előadó, független, szenvedélyes, magával ragadó személyiség. Majdnem fél évszázada már, hogy meghalt, de munkássága és élettörténete még mindig érdekes lehet azok számára, akik elkötelezettek a dél-amerikai kontinens történelme iránt, vagy esetleg a spanyol nyelvű kultúrával ismerkednek.

A rendezőről – Andrés Wood

Machuca (2004) című filmje a chilei filmgyártás egyik legnépszerűbb és legelismertebb alkotásává vált. Wood a Chilei Katolikus Egyetemen végzett közgazdászként 1988-ban, majd New Yorkban folytatott filmes tanulmányokat. Hazatérve elkészítette első játékfilmjét, a Focitörténeteket (Historias de fútbol; 1997). Ezt követte a Megtorlás (El desquite; 1999) és a La fiebre del loco (2001). Filmjei meghívást nyertek a világ nagy filmfesztiváljaira, vetítették őket Cannes-ban, Velencében, San Sebastiánban, Torontóban és a Sundance Filmfesztiválon is. Wood Producciones néven céget alapított, és számos rövidfilmet, valamint több tucatnyi reklámot rendezett.

Legfrissebb munkája a Violeta, amely Violeta fia, Ángel Parra azonos címet viselő regényéből készült.

Díjak:

Guadalajara Mexikói Filmfesztivál, 2012 – Filmújságírók Nemzetközi Szövetségének díja, Legjobb film                            Mayahuel-díj, Legjobb női alakítás (Francisca Gavilán)

Limai Latin-amerikai Filmfesztivál, 2012 –  Legjobb női alakítás különdíj (Francisca Gavilán)

Sundance Filmfesztivál, 2012 – Zsűri díja a legjobb külföldi filmnek, dráma kategória   

[scg_html_vizszintes_vonal]

Eredeti cím: Violeta went to heaven/Violeta se fue a los cielos | Műfaj: chilei-argentin-brazil film | Rendező: Andrés Wood | Játékidő: 110 perc  | A film forgalmazója: Cirko Film | Hazai mozi bemutató: 2013. február 28. / Országos Latin-Amerikai Filmnapok, 2013. február 21-24. | Főszereplők:  Francisca Gavilán , Cristián Queved, Thomas Durand, Gabriela Aguilera | Korhatár: 16

[youtube]http://youtu.be/na4T1Z9STO0[/youtube]

Violeta – Köszönet az életnek előzetes