Vízbe fojtott bűnök mozi poszterEgy elszigetelt ausztrál kisvárosban élő négy barát szokásos éves horgász hétvégéjére indul a hegyekbe. Stewart, Carl, Rocco és Billy (a kölyök) hétvégi piknikét azonban egy fiatal bennszülött lány holttestének felfedezése zavarja meg. Aznap már túl késő van, hogy visszagyalogoljanak a kocsijukhoz és bejelentség a gyilkosságot. És másnap is, inkább horgászással töltik a napot, a helyett, hogy visszamennének. Döntésük eléggé rejtélyes, olyan érzése van a nézőnek, hogy hipnotikus állapotban vannak. Meglepő, hogy a hulláról egyáltalán nem beszélnek.

Amikor végül hazamennek Jindabyne-ba és jelentik, hogy találtak egy hullát, elszabadul a pokol. Feleségeik nem értik, hogy a férfiak hogyan hagyhatták ott a lányt a vízben mialatt ők horgásztak, hiszen annak segítségre volt szüksége. A férfiak össze vannak zavarodva és ők pedig azt nem értik, mit tehettek volna még érte.

Stewart (Gabriel Byrne) felesége, Claire (Laura Linney) tudja meg a hírt utoljára. Bár lassan kiderülnek a részletek, Stewart nem hajlandó beszélni az esetről és ettől Claire kiborul. Őt nagyon mélyen érinti férje érzéketlensége, és mivel a múlt sérelmei is belekeverednek kettejük konfliktusába nem tudja túltenni magát a drámán. Stewart nem érzi, hogy olyan nagy lenne a bűne, mint amilyennek azt Claire beállítja. Kettejük kapcsolata alapjaiban inog meg.

A többiek kapcsolata is gyökeresen megváltozik a történtek után. Az érintett családokat hirtelen elkezdi kísérteni a múlt. Fel nem dolgozott sérelmeik, konfliktusaik és rossz lelkiismeretük újra előkerülnek. Mivel a közvélemény inkább a nők oldalára áll, a férfiak egyre bizonytalanabbak lesznek döntésük helyességében. Kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, hiszen már nem tudnak változtatni azon, amit tettek.

Egyedül Claire az, aki úgy érzi, képes tenni valamit, hogy helyrehozza a férfiak hibáját. Először meg akarja érteni, hogy mi vezérelte a férfiakat ott fent a hegyekben, hogy magára hagyják a halott lány. Eltökéltsége és tenni akarása annyira szélsőséges, hogy szembe találja magát a családjával, a közösséggel és még a halott lány családjával is. Férje és fia mindent megtesz, hogy megértse, de vajon sikerül-e nekik?

Eredeti cím: Jindabyne | Műfaj: feliratos ausztrál dráma – thriller | Rendező: Ray Lawrence | Játékidő: 123 perc | Zene: Paul Kelly, Dan Luscombe, Soteria Bell | A film forgalmazója: Cirko Film | Hazai mozi bemutató: 2007. április | Szereplők: Deborra-Lee Furness, Gabriel Byrne, John Howard, Laura Linney, Leah Purcell | Korhatár: 16 | Vízbe fojtott bűnök IMDb