A Frankofón Fesztivál idén 20. alkalommal tér vissza, hogy mint minden évben idén is bemutassa a frankofón kultúrák sokszínűségét. Még több film, zene, színház, irodalom, előadás, kerekasztal-beszélgetés, kiállítás:  csupa izgalmas program a francia nyelv körül.

10. Frankofón Filmnapok
10. Frankofón Filmnapok

Az egyhónapos fesztivál nyitó eseménye a szintén kerek évfordulóját ünneplő 10. Frankofón Filmnapok február 26. és március 7 között zajlik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben. Az idei válogatás 23 filmje és 5 rövidfilmje Algériából, Belgiumból, Franciaországból, Kanadából, Kenyából, Marokkóból, Svájcból és Tunéziából érkezik. A sok esetben nemzetközi fesztiválokon is elismert filmeket Magyarországon (sőt, némelyiket Európában is) premier előtt láthatják a nézők. A Filmnapok február 26-án Hirokazu Kore-eda Cannes-ban díjazott japán rendező  Az igazság c. filmjével indul az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd március 8-án, a budapesti vetítések után folytatódik 14 magyarországi város mozitermeiben.

Frankofón Fesztivál a filmek mellett a kultúra számos más oldalát is bemutatja: egész márciusban komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színdarabokkal és könyvbemutatókkal várjuk a frankofón kultúra szerelmeseit Budapesten a MÜPA, a Liszt Emlékmúzeum, a Trafó, Műcsarnok, az  Operettszínház, az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtára, az ELTE és a Francia Intézet mellett, természetesen az ország számos városában.

Vive le Jazz! Március utolsó hetének kiemelkedő eseménysorozata a Frankofón Jazz Fesztivál. Csibészség, kreativitás, könnyed melankólia – a franciákkal kapcsolatos pozitív sztereotípiákra a zenéjük is ráerősít. A francia jazz az európai színtéren belül is különleges színfoltot képvisel, megannyi különböző megközelítésmódot és integráns világot foglal magába. A BMC és a Francia Intézet közötti csaknem húszéves együttműködése nyitott új fejezet a Frankofón Fesztivál keretében megrendezett francia jazzfesztivállal. A koncertsorozat idén a Vive le Jazz! nevet kapta, és összesen öt izgalmas koncertet kínál március 26. és április 4. között.

Frankofón Filmnapok és Fesztivál