Tegnap este Török Ferenc új alkotása, az 1945 díjazásával zárult a Miamiban megrendezett zsidó filmfesztivál. Az idén 20. jubileumát ünneplő rendezvény 20 országból meghívott 65 filmet tűzött műsorra az elmúlt két hétben. A közönség szavazatai alapján a narratív kategória legjobbja Török Ferenc alkotása lett.

Mint korábban már hírül adtuk a Filmalap támogatással készült 1945 című történelmi film európai premierje a Berlinale Panoráma programjában lesz februárban.

Török Ferenc

1945 augusztusának egyetlen napján játszódik Török Ferenc új filmje, melynek témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket.

1945

A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

A film forgatókönyvét Szántó T. Gábor és Török Ferenc közösen írta, operatőre a világhírű Ragályi Elemér, látványtervezője Rajk László, zeneszerzője Szemző Tibor, hangmestere Zányi Tamás, vágója Barsi Béla.

Az 1945 a Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült a Katapult Film gyártásában, a tavaly októberben tragikus hirtelenséggel elhunyt Angelusz Iván produceri irányításával.

Az 1945 Magyarországon a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon lesz először látható április elején.

Bővebb információ a fesztiválról: http://miamijewishfilmfestival.org