2015. január 15-én délután jelentették be az idei Oscarra jelölt filmeket, amelyek közül 2015. február 22-én, magyar idő szerint hajnali 2 órakor kezdődő, 87. Oscar-díj átadáson fog kiderülni, hogy az Akadémia melyeket találta a legjobbnak. 24 kategóriában összesen 60 filmet jelöltek az arany szobrocskára, ám minden kategóriában csak egy film lehet a legjobb, ezeket fogják a februári gálaesten bejelenteni.

Négy filmet jelöltek 5 Oscar-díjra, melyek A mindenség elmélete (The Theory of Everything), a Whiplash (Whiplash), a Foxcatcher és az Csillagok között (Interstellar).

2015-oscar-jeloltek

A dobogós 6, 8 és 9 Oscarra jelölt filmek közül 6 jelölés az Amerikai mesterlövész (American Sniper) és a Sráckor (Boyhood) c. filmeké, míg a második legtöbb Oscar jelölt film 8 jelöléssel a Kódjátszma (The Imitation Game) c. film lett.

A mindenség elmélete-01

A mindenség elmélete

Idén a legtöbb jelölést kapott filmek összesen 9-9 Oscar jelölést kaptak, ezen összesítés szerint a kettő legjobbnak ítélt film a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) és A Grand Budapest Hotel (The Grand Budapest Hotel) a magyarok legnagyobb örömére, habár ami a forgatást illeti, valójában Budapesthez sajnos nem sok köze van a filmnek…

CsillagokKozott_jelenetfoto (11)

Hogy ezek a számok miképp borulnak fel az Oscar díjátadó gálaestén, az február 22-én kiderül. Arról egyelőre nincs információ, hogy bármely televízós csatorna fogja-e élőben közvetíteni a díjátadást magyar nyelven, de weboldalunkon LIVE STREAM formájában idén is láthatják majd a műsort a kedves Mozinézők! 87. OSCAR jelöltek teljes lista >>