2016-ban 24 kategóriában (a rövidfilmeket is beleértve) összesen 57 filmet jelöltek Oscar-díjra. A filmek közül 16 alkotás egynél több Oscar-jelölést kapott, a maradék 41 között az alábbiakból megtudhatjuk, hogyan osztotta szét az akadémia a számokat:

AVisszatero_werk_1

12 Oscar jelölés: A visszatérő
10 Oscar jelölés: Mad Max – A harag útja 3D
7 Oscar jelölés: Mentőexpedíció
6 Oscar jelölés: Kémek hídja, Spotlight, Carol
5 Oscar jelölés: A nagy dobás, Star Wars: Az ébredő Erő
4 Oscar jelölés: A szoba, A Dán lány
3 Oscar jelölés: Brooklyn, Aljas nyolcas, Sicario,
2 Oscar jelölés: Steve Jobs, Inside Out, Ex Machina

Érdekes, hogy az első három helyen csak egy film áll, míg a többi jelölés mindegyikénél 2-3 filmet emeltek ki a legjobbak közé.

A 2015-ös Oscar jelöltekkel ellentétben, amikor a Birdman és Grand Budapest Hotel 9-9 jelölésével holtverseny alakult ki, idén a A visszatérő című, megtörtént eseményeken alapuló filmdráma egyértelmű győzelmet aratott, legalábbis ami a jelölések számát illeti.

Míg tavaly egyetlen film sem kapott tíznél több jelölést, idén két film is (Mad Max – A harag útja 3D, A visszatérő) több, mint tíz szobrocskáért száll versenybe. A visszatérő 12 jelöléssel kiugró számot produkált a többi jelölthöz képest. E-két film jelölése talán nem okozott nagy meglepetést, ám a Star Wars: Az ébredő Erő alulmaradt velük szemben, sokak megdöbbenésére.

saul_fia_mozinet_film

A legnagyobb meglepetést idén a Saul fia jelentette, ami már így is több tucat filmes díjat nyert, köztük a Golden Globe-bal. Magyar film évtizedek óta nem volt Oscar-díjra jelölve, így a Saul fia győzelmi sorozata mellett, a legjobb idegennyelvű film kategóriában másik négy filmmel szembeni Oscar-díj jelöléséért beírta magát a magyar filmtörténelembe.

Az összes Oscar-jelölt film 2016-ban >>