2018. március 4-én a 90. alkalommal rendezték meg az Oscar gálát, melynek során 24 kategóriában összesen 58 jelölt film közül kerültek ki az Akadémia díjazottjai. A legtöbb Oscar jelölést A víz érintése c. film kapta, összesen 13 kategóriában. 8 Oscar jelöléssel ezt követte a Dunkirk, a Három óriásplakát Ebbing határában c. film 7 jelölése pedig a harmadik helyhez volt elég.

A legígéretesebbnek jelölt film lett a legjobb film

Idén a legígéretesebbnek jelölt A víz érintése c. amerikai fantasy lett a legjobb film, melynek alkotói a 13 jelölésből összesen 4 kategóriában kapták meg az Oscar-díjat (1. Legjobb film, 2. Legjobb rendező, 3. Legjobb művészeti rendezés, látványtervezés, díszlet, 4. Legjobb filmzene).

A víz érintése

3 Oscar-díjjal második helyen végzett a Dunkirk c. háborús dráma. (1. Legjobb hang, hangkeverés, 2. Legjobb hangvágás, 3. Legjobb vágás)

A harmadik legtöbb díjat négy film alkotói vehették át, mind a négy film 2 díjat kapott. Szárnyas fejvadász 2049 (1. Legjobb látvány, 2. Legjobb fényképezés, operatőr), Három óriásplakát Ebbing határában (1. Legjobb női főszereplő, 2. Legjobb férfi mellékszereplő), A legsötétebb óra (1. Legjobb férfi főszereplő, 2. Legjobb smink, maszk), Coco (1. Legjobb animáció, 2. Legjobb betétdal)

Az Oscar gálán az 58 jelöltből összesen 15 film kapott Oscart. Ami az arany szobrocskák számát illeti, idén nem voltak olyan kiugró eredmények, mint tavaly, a 89. Oscar gálán, de egy film 13 jelölése is szép eredmény, csakúgy, mint egyetlen Oscar-díj.

Magyarország számára egyetlen jelölés is óriási dolog, ezért bár idén A testről és lélekről c. magyar film nem részesült Oscar-díjban, a magyarok szívét ismét megdobogtatta egy magyar alkotás, amire büszkék lehetünk!


13 Oscar-díjra jelölt filmek (1 db film)

A víz érintése (1. A legjobb film, 2. A legjobb női főszereplő: Sally Hawkins, 3. A legjobb férfi mellékszereplő: Richard Jenkins, 4. A legjobb női mellékszereplő: Octavia Spencer, 5. A legjobb rendező: Guillermo del Toro, 6. A legjobb kosztüm, jelmeztervezés, 7. A legjobb művészeti rendezés, látványtervezés, díszlet, 8. A legjobb zene, filmzene: Alexandre Desplat, 9. A legjobb hang, hangkeverés, 10. A legjobb hangvágás, hang, 11. A legjobb vágás, 12. A legjobb fényképezés, operatőr, 13. A legjobb forgatókönyv)

A víz érintése végül 4 Oscar-díjat kapott a tizenhárom jelölésből, melyek egyikét a „legjobb film” címén vehették át a készítők.


8 Oscar-díjra jelölt filmek (1 db film)

Dunkirk (1. A legjobb film, 2. A legjobb rendező: Christopher Nolan, 3. A legjobb művészeti rendezés, látványtervezés, díszlet, 4. A legjobb zene, filmzene: Hans Zimmer, 5. A legjobb hang, hangkeverés, 6. A legjobb hangvágás, hang, 7. A legjobb vágás, 8. A legjobb fényképezés, operatőr)

A Dunkirk a nyolc jelölésből végül három kategóriában jeleskedett. Ez a film technikai Oscar-díjakat kapott, az Akadémia főként ebben találta kiemelkedőnek az alkotást.


7 Oscar-díjra jelölt filmek (1 db film)

Három óriásplakát Ebbing határában (1. A legjobb film, 2. A legjobb női főszereplő: Frances McDormand, 3-4. A legjobb férfi mellékszereplő: Woody Harrelson, Sam Rockwell, 5. A legjobb zene, filmzene: Carter Burwell, 6. A legjobb vágás: Jon Gregory, 7. A legjobb forgatókönyv)

A hét jelöléssel büszkélkedhető Három óriásplakát Ebbing határában c. film díjazása a kiugró jelölésszám ellenére sokunkat meglepte, hiszen hétből 2 kategóriában kapta meg az arany szobrocskát. Igaz, mindkét kategória a legnépszerűbbek közül való, hiszen ebből a filmből került ki az idei év legjobb női főszereplője: Frances McDormand és a legjobb férfi mellékszereplője: Sam Rockwell.


6 Oscar-díjra jelölt filmek (2 db film)

A legsötétebb óra (1. A legjobb film, 2. A legjobb férfi főszereplő, 3. A legjobb kosztüm, jelmeztervezés, 4. A legjobb smink, maszk, 5. A legjobb művészeti rendezés, látványtervezés, díszlet, 6. A legjobb fényképezés, operatőr)

Fantomszál (1. A legjobb film, 2. A legjobb férfi főszereplő: Daniel Day-Lewis, 3. A legjobb női mellékszereplő: Lesley Manville, 4. A legjobb rendező: Paul Thomas Anderson, 5. A legjobb kosztüm, jelmeztervezés, 6. A legjobb zene, filmzene: Jonny Greenwood)

A legsütétebb óra c. film világhírű színésze, Gary Oldman legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjjal mehetett haza a gáláról, mégha a film nem is kapta meg mind a hat kategóriában a kitüntetést. Ez a film végül 2 Oscar-díjat kapott, mellyel a legjobb főszereplő és a legjobb smink, ill. maszk készítője lett díjazva. A Fantomszál végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen hat Oscar jelölésből csak egy kategóriában díjazták, de a legjobb kosztüm és jelmeztervezésért járó Oscar-díj is szép eredmény!


5 Oscar-díjra jelölt filmek (2 db film)

Lady Bird (1. A legjobb film, 2. A legjobb női főszereplő: Saoirse Ronan, 3. A legjobb női mellékszereplő: Laurie Metcalf, 4. A legjobb rendező: Greta Gerwig, 5. A legjobb forgatókönyv)

Szárnyas fejvadász 2049 (1. A legjobb látvány, 2. A legjobb művészeti rendezés, látványtervezés, díszlet, 3. A legjobb hang, hangkeverés, 4. A legjobb hangvágás, hang, 5. A legjobb fényképezés, operatőr)

A Lady Bird készítői biztosan csalódottak voltak, hiszen a film öt jelölése ellenére egyetlen kategóriában sem olvasták fel a film címét a díjátadón. Azért az 5 Oscar jelölést sem könnyű utának csinálni! A Szárnyas fejvadász 2049 készítői viszont öt kategória jelöltjeként érkeztek az Oscar gálára, amelyből 2 meg is lett. Ezek a szobrok már az ő polcaikon aranylanak!

4 Oscar-díjra jelölt filmek (4 db film)

Tűnj el! (1. A legjobb film, 2. A legjobb férfi főszereplő: Daniel Kaluuya, 3. A legjobb rendező: Jordan Peele, 4. A legjobb forgatókönyv)

Szólíts a neveden (1. A legjobb film, 2. A legjobb férfi főszereplő: Timothée Chalamet, 3. A legjobb betétdal, 4. A legjobb adaptált forgatókönyv)

Mudbound (1. A legjobb női mellékszereplő: Mary J. Blige, 2. A legjobb betétdal: Mighty River, 3. A legjobb fényképezés, operatőr, 4. A legjobb adaptált forgatókönyv)

Star Wars: Az utolsó Jedik (1. A legjobb látvány, 2. A legjobb zene, filmzene: John Williams, 3. A legjobb hang, hangkeverés, 4. A legjobb hangvágás, hang)

Talán az gála legnagyobb meglepetése volt a Tűnj el c. horrorfilm négy darab jelölése és nem kevésbé az Oscar-díj, amit a legjobb forgatókönyvért végül át is vehetett a forgatókönyv írója. A Szólíts a neveden szintén négy jelölést kapott, melyből a legjobb adaptált forgatókönyvért díjazták. További két film, a Mudbound és a Star Wars: Az utolsó Jedik c. filmek Oscar nélkül maradtak, de mindkét film négy kategóriában jelölt filmként marad majd meg a köztudatban!


2 Oscar-díjra jelölt filmek

A pentagon titkai (1. A legjobb film, 2. A legjobb női főszereplő: Meryl Streep)

Én, Tonya (1. A legjobb női főszereplő: Margot Robbie, 2. A legjobb női mellékszereplő: Allison Janney)

Coco (1. A legjobb animációs film 2. A legjobb betétdal: Remember Me)

A szépség és a szörnyeteg (1. A legjobb kosztüm, jelmeztervezés, 2. A legjobb művészeti rendezés, látványtervezés, díszlet)

Nyomd, Bébi, nyomd! (1. A legjobb hang, hangkeverés, 2. A legjobb hangvágás, hang)

Viktória királynő és Abdul (1. A legjobb kosztüm, jelmeztervezés, 2. A legjobb smink, maszk)

A pentagon titkai c. filmet 2 kategóriában jelölték, de idén sajnos sem a legjobb filmért, sem a legjobb főszereplőnek járó Oscart nem ők kapták. Az ebben a filmben nyújtott alakításáért Frances McDormand a 21. Oscar jelölt Meryl Streepet utasította maga mögé és halászta el előle az Oscart sokunk meglepetésére! A gála után az Én, Tonya legjobb női mellékszereplője; Allison Janney is kitüntetettként térhetett haza, sajnos a legjobb főszereplő kategóriában azonban nem ez a film jeleskedett. Bizonyos értelemben a Coco c. animációs film az est legnagyobb nyertese és egyben meglepetése is, hiszen két jelölésből 2 Oscar-díjat meg is kapott az animáció. A szépség és a szörnyeteg két Oscar jelölt film maradt, de szobrot sajnos nem kapott, így történt ez a szintén két Oscarra jelölt Nyomd, Bébi, nyomd! és a Viktória királynő és Abdul c. filmekkel is.


Végül az 1 Oscar-díjra jelöltekről se feledkezzünk meg! Annál is inkább, mert az elmúlt két évhez hasonlóan idén ismét egy magyar film is bekerült a legjobb idegen nyelvű film kategória 5 jelöltje közé! Bár Enyedi Ildikó Testről és lélekről c. filmje végül nem került felolvasásra a várva várt pillanatban, a készítőknek ezúton is gratulálunk az eredményért!

A Testről és lélekről c. magyar film jelölésével olyan neves színészek filmjeivel került egy listára, mint pl. Denzel WashingtonChristopher Plummer, stb. Bár mindegyik film más és más kategóriában lett jelölve, minden alkotásra egyenrangúként tekinthetünk, hiszen a rövidfilmektől az egészestés hollywoodi filmekig a különböző filmek minden évben ugyanezért a díjért szállhatnak a ringbe.

A negyvenkét darab egy Oscarra jelölt film közül mindössze 5 film kapta meg az Akadémia díját, Ezeket az alábbi listában jelöltük.

1 Oscar-díjra jelölt filmek

Roman J Israel, Esq. (A legjobb férfi főszereplő: Denzel Washington)

Floridai álom (A legjobb férfi mellékszereplő: Willem Dafoe)

A világ összes pénze (A legjobb férfi mellékszereplő: Christopher Plummer)

Bébi úr (A legjobb animációs film)

A kenyérkereső (A legjobb animációs film)

Ferdinand (A legjobb animációs film)

Loving Vincent (A legjobb animációs film)

Rögtönzött szerelem (A legjobb forgatókönyv)

A majmok bolygója: Háború (A legjobb látvány)

A galaxis őrzői vol. 2. (A legjobb látvány)

Kong: Koponya-sziget (A legjobb látvány)

Dekalb Elementary (A legjobb rövidfilm)

The Eleven O’Clock (A legjobb rövidfilm)

My Newphew Emmett (A legjobb rövidfilm)

► The Silent Child (A legjobb rövidfilm) – Oscar-díjat kapott!

Watu Wote/All of Us (A legjobb rövidfilm)

► Dear Basketball (A legjobb animációs rövidfilm) – Oscar-díjat kapott!

Lou (A legjobb animációs rövidfilm)

Garden Party (A legjobb animációs rövidfilm)

Negative Space (A legjobb animációs rövidfilm)

Revolting Rhymes (A legjobb animációs rövidfilm)

Az igazi csoda (A legjobb smink, maszk)

Edith and Eddie (A legjobb rövid dokumentumfilm)

► Heaven is a Traffic Jam on the 405 (A legjobb rövid dokumentumfilm) – Oscar-díjat nyert!

Heroin (A legjobb rövid dokumentumfilm)

Knife Skills (A legjobb rövid dokumentumfilm)

Traffic Stop (A legjobb rövid dokumentumfilm)

Abbicus: Small Enough to Jail (A legjobb dokumentumfilm)

Faces Places (A legjobb dokumentumfilm)

► Icarus (A legjobb dokumentumfilm) – Oscar-díjat nyert!

Last Men in Aleppo (A legjobb dokumentumfilm)

Strong Island (A legjobb dokumentumfilm)

Marshall (A legjobb betétdal)

► A Fantastic Woman, Chile, Sebastián Lelio (A legjobb külföldi film) – Oscar-díjat nyert!

A négyzet, Svédország, Ruben Östlund (A legjobb külföldi film)

Testről és lélekről, Magyarország, Enyedi Ildikó (A legjobb külföldi film)

The Insult, Libanon, Ziad Doueiri (A legjobb külföldi film)

Loveless, Oroszország, Andrey Zvyagintsev (A legjobb külföldi film)

The Disaster Artist (A legjobb adaptált forgatókönyv)

Logan – Farkas (A legjobb adaptált forgatókönyv)

Elit játszma (A legjobb adaptált forgatókönyv)


A 90. Oscar 2018 nyertesek, nyertes filmek teljes lista >>