A nemsokára megnyitó budapesti IMAX 3D mozi sem fogja nélkülözni a nagy hollywoodi alkotásokat. De mégis, hogyan alakítják át az alapvetően 2 dimenziós, 35 mm-es mozifilmet 3 dimenziósra?

Az IMAX saját, nemrégen kifejlesztett szoftverét, az IMAX DMR-t használja erre a célra. Először a 35 mm-es filmet nagyon magas felbontáson digitalizálják (szkennelik). A digitalizálás során a szoftver egy matematikai modell segítségével analizálja és térben kiemeli a fontos objektumokat a szemcsés felbontású filmből, így létrehozva az „eredeti” képet digitális, 3D-s formában. A képeket digitális eljárással élesebbé teszik és a színeken is így változtatnak, ha szükséges. Ez a legösszetettebb része a munkának. Ezután a digitálisan elkészített képeket kiírják a világ legnagyobb, 70 mm-es filmformátumára.

A hangot is a megfelelő módon átírják digitálisan, úgy, hogy a 6 csatornás, sok hangszórós IMAX sztenderdnek megfeleljen. A hang ezután kristály tiszta lesz és mentes minden torzulástól. Ezután az anyagot egy DVD-re írják, ami a vetítőgéppel szinkronizált lejátszóban kerül felhasználásra.

New Age Cinema