A visszatérő (The Revenant, hazai bemutató: január 14.) stábjának minden oka megvolt az ünneplésre a héten: a Golden Globe-díj átadó gálája után ők vihették haza a legtöbb szobrocskát: A film maga, a rendező és a főszereplő, Leonardo DiCaprio is nyert: egyre biztosabb, hogy Oscar-ünnepség sem lesz nélkülük. A kanadai vadonban játszódó film stábja elképesztő körülmények között, hóban, fagyban dolgozott, de Emmanuel Lubezki, a kétszeres Oscar-díjas operatőr nyilatkozata bizonyította be, hogy valóban nem készült még úgy film, mint A visszatérő – talán azért lett olyan, mint soha, semmi előtte.

A visszatérő filmforgatás

– Nem rajzoltunk storyboardot – ismerte el „Chivo” a Screen újságírójának. – Odamentünk a kiválasztott helyszínre: vittünk színészt, statisztát, lovat, kelléket, és helyben próbálgattuk, hogy mit akarunk; kerestük a filmhez illő hangulatot, világot. Kicsit strapásabb, de megérte. És mivel a forgatáshoz nem használtunk mesterséges fényt, naponta csak egy-két órát tudtunk filmezni. A többi időben próbáltunk, készültünk. Amikor kisütött a nap, vagy jött egy felhő, vagy úgy fújta a szél a havat meg a vízpermetet, ahogy Alejandro képzelte, gyorsan leforgattuk a jelenetet. De addigra minden olyan pontosan be volt lőve, mint egy balettelőadáson.

Sok mindent csak egyszer vettünk fel. Leonardo DiCaprio szívesen álldogált a fagyos folyóban… de még egyszer visszaküldeni… az talán túlzás lett volna.