3d_szemuvegBizony a technika fejlődésével a mozikban is egyre felturbósított filmeket láthatunk. Ilyen a 3D, és a még viszonylag újnak mondható 4D is. A kérdés csak annyi, hogy mindenkinek ugyanakkora szórakozást nyújtanak?

Vannak olyan emberek azonban, akiknek ezek a filmek nemhogy nem nyújtanak szórakozást, de kifejezetten kellemetlenül érzik magukat, ha ilyen filmre kell beülniük. Kapásból a szemüvegesek jutnak eszembe, akiknek állandóan hordaniuk kell ahhoz, hogy rendesen lássanak. Ők hogy veszik fel a 3D-s szemüvegeket a sajátjukra? Vagy látják a kiemelkedő, fejük felett repkedő dolgokat kellemesen homályosan, vagy nézik, 2D-ben a filmet viszont minden részletet tökéletesen látnak.

A 3D-s filmek a jövőt vetítik előre, és akkor még nem is említettem a 4D-s mozit, ahol már szagok és egyéb meglepő dolgok is vannak a film alatt. Viszont minél gyorsabb ütemben fejlődnek a mozis technikák, annál több „mellékhatás” jöhet ki, és rövid időn belül nem az lesz a gond, hogy megfájdul a fejünk, hanem az, hogy tengeri betegséget kapunk a székek „ringatózásától”, de ez jelenleg csak minimális százalékban jelenik meg. A 3D-s mozik több mindenkinek okoznak fejfájást.

Vannak olyanok, akik pusztán a 3D-t nem bírják. Ezeknél a típusú embereknél a film alatt hányinger, fejfájás, és szédülés is jelentkezhet, ami valljuk, be sokban rontja a mozi élményt. Ilyen tünetek még most is előjöhetnek, pedig hol van már a régi piros-kék lencsés szemüveg.

Olyan mozizók is akadnak, akik egyáltalán nem látják ezekben a típusú filmekben, a nyakukba ugró zombit, vagy a fejük felett elrepülő repülőt. Persze ők vannak, a legkönnyebb helyzetben egész egyszerűen nem ülnek be ezekre a filmekre.

3d_szemuveg-02

Ez a kérdés pont olyan, mint a szinkronosan vagy feliratosan nézzük a filmeket. Mindenki maga dönti el, hogy kinek mi tetszik, illetve magunknak kell felismerni, hogy mit bír a szervezetünk. Igazából ebben a helyzetben nincsen igen, vagy nem, csupán tudomásul kell venni, hogy nem mindenkinek a gyomra veszi be igazán a 3D-s filmeket.