Hódít az „elérhető filmélmény”, vagyis a 3D. Mennyivel viccesebb, amikor a repülő malac a füled mellett zúg el, vagy éppen mikor az egész mozi kinyújtott kézzel kapálózik a repülő labda után?

Tökéletes képminőség, és hangzás, hatalmas vászon és kényelmes székek. Ez egy áltagos mozi, a rohamos technikai fejlődésnek köszönhetően manapság már 3D-s mozikban élvezhetjük a filmeket.

3D-AVATAR

AVATAR

Emlékszem még, az első ilyen technikájú filmekre. Még a piros és kék lencséjű papírkeretes szemüvegekkel néztük a vásznat, persze ez is már régen volt. Most már egy divatos szemüvegben (ami akár napszemcsi is lehetne) ülünk be a kellemesen klimatizált helyiségbe.

És kezdődhet is a film… Ideje feltenni a szemüveget, és jöhet a páratlan látványvilág. Amennyiben éppen valami kasszasikert választottunk, akkor testközelből szurkolhatunk a hősünknek, vagy éppen menthetünk meg valakit, aki a mélybe zuhanna.

Ha 3D-s mozit választunk, egy új élményvilág nyílik meg előttünk, és észre sem vesszük, máris hadonászunk össze vissza, mint mikor a legyet hajtanánk el, csak azért, hogy elkapjuk a felénk röpködő tárgyakat, vagy éppen kitérjünk a golyók elől. Persze ha már gyakorlott mozizó vagy, akkor ez a „kényszer” valószínűleg már nincsen meg.

Imax-3D-mozi-bp

Nagyobb vászon, nagyobb kép, és profibb minőség. Ezek persze olyan dolgok, amiket a néző nem érzékel, de azért örülünk, hogy ilyen változás is van. Ami az IMAX mozik hatalmas előnye az a meredekebb nézőtér, így ha a tupír királynő ül be elém egy komplett madárfészekkel a fején, akkor is látom a kép minden egyes kockáját.

Most már a szemüveg is erősen hajaz a napszemüvegre, így biztosan nem izzadom darabokra a film végére. Mondjuk, nem tudom egy szemüveges ember, hogy veszi fel a szemüveget… a másikra? Ha meg leveszi az eredeti szemüvegét, akkor azért nem lát. De hátha erre jön valami forradalmi újítás hamarosan.

Szóval a 3D világa egy új élményt nyújt, és jelzi, hogy nem vagyunk már messze attól, hogy „élőben” éljük meg a filmeket. Mindenben egy kicsit tökéletesebb a hagyományos mozinál, és még mellérakja azt a pluszt is, hogy köréd varázsolja a műsort is.

Horváth Nikolett

Van kedvenc 3D-s moziban látott filmed? Írd le hozzászólásban, hogy melyik film és miért?