Zágrábban, Stockholmban, a lengyelországi Bydgoszcz-ban az operatőrök legnagyobb nemzetközi seregszemléjén és Londonban is díjazták a hétvégén Nemes Jeles László Saul fia című filmjét.

A Saul fia a magyar filmek közül elsőként nyert fődíjat a zágrábi nemzetközi filmfesztiválon. A szakmai zsűri kiemelkedő és megrázó alkotásnak értékelte a munkát – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap hétfőn az MTI-vel.

A stockholmi nemzetközi filmfesztivál zsűrije a legjobb rendező díjával méltatta a magyar filmet, és indoklásában kiemelte, hogy a Holokauszt filmes ábrázolása korábban „sosem volt ennyire mellbevágó”.

Saul_Fia_Mozinet
A lengyelországi Bydgoszczban a hétvégén véget ért Camerimage filmfesztiválon Erdély Mátyást, a Saul fia operatőrét a rangos Bronz Béka-díjjal tüntette ki a szakmai zsűri, az Egyesült Királyságban pedig a több városban megrendezett zsidó filmfesztiválon (UK Jewish Film Festival) idén először adták át a legjobb elsőfilmnek járó elismerést, amelyet szintén a Saul fia nyert el.

A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Fesztiválszerepléseit és mozibemutatóit kiemelkedő siker övezi folyamatosan, Telluride-ban, Torontóban, New Yorkban és Vancouverben is a legjobb filmek közé sorolták a helyi kritikusok. Nemes Jeles László alkotása franciaországimozikban két hét alatt átlépte a százezres nézőszámot, Amerikában december 18-án tűzik műsorra a mozik.

A filmjet Magyarországon már több mint 90 ezren látták és továbbra is a mozik műsorán van, a nemzetközi forgalmazási jogok értékesítésével megbízott ügynökség pedig több mint 50 ország forgalmazójának értékesítette eddig a Saul fiát. mti