Az 5. Mozinet Filmnapok több szempontból is felülmúlja a korábbiakat. Idén Budapesten kívül kilenc vidéki helyszín is bekapcsolódik a változatos programba, amely Cannes, Velence, Berlin és San Sebastian filmfesztiváljainak legjobbjaiból válogat. A Magyarországon először látható, de nemzetközileg már jelentős visszhangot kiváltó premierfilmek vetítésén kívül jelentős külföldi alkotók – rendezők, színészek – is részt vesznek az eseményen. Beszélgetések, közönségtalálkozók, koncertek is gazdagítják majd az 5. Mozinet Filmnapok programját.

Az 5. Mozinet Filmnapok 9 olyan filmet mutat be, amelyek először láthatók Magyarországon az országos moziforgalmazás előtt: Macbeth, Ifjúság, Kosok, Fúsi, Aferim!, A lecke, Legújabb testamentum, Cowboyok, Short Skin.

unnamedA cannes-i versenyprogramból láthatjuk az Oscar-jelölt Michael Fassbender és az Oscar-díjas Marion Cotillard főszereplésével készült, színészileg és vizuálisan is lenyűgöző Macbeth-et és Paolo Sorrentino új filmjét, az Ifjúságot, amely az Oscar-nyertes A nagy szépség óta készült első filmje, Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz és Paul Dano főszereplésével. A cannes-i Un Certain Regard szekció fődíját nyerte el a Kosok, amely egy izlandi birkatenyésztő testvérpár történetét meséli el, az északi filmek letagadhatatlan stílusában. Szintén Izlandról érkezik aFúsi, amelynek túlsúlyos címszereplője 43 évesen végre rászánja magát, hogy különköltözzön az anyjától. Dagur Kári finom humorral átszőtt, érzelemgazdag moziját a Berlinalén mutatták be először, majd a Tribecán a legjobb film, a legjobb színész és a legjobb forgatókönyv díját nyerte.

Ugyancsak Berlinben debütált a román Radu Jude Aferim!-je, elnyerve a fesztivál Ezüst Medve díját a legjobb rendezésért. A XIX. században játszódó alkotás főszereplői egy megszökött cigány rabszolgát keresnek: a fekete-fehér film tele van színes karakterekkel és humorral, miközben egy fontos, elhallgatott témáról beszél. Bulgáriában forgott, San Sebastianban mutatták be, majd az egész világot bejárta a nemrégiben LUX-díjra jelölt A lecke, amely hazánkban is aktuális témát dolgoz fel. Egy tanárnő megszállottan próbálja kideríteni, hogy az osztályában melyik diák lopja meg a többieket, de közben ő maga is egyre kilátástalanabb anyagi helyzetbe kerül és egyre kétségbeesettebb lépésekre szánja el magát.

Legujabb testamentum

Két francia nyelvű filmet is most láthat először a közönség, a Legújabb testamentumJaco von Dormael (Mr. Nobody) belga rendező legújabbja, amelynek története szerint Isten (Benoît Poelvoorde) nem a mennyekben, hanem Brüsszelben él. Feleségével és lányával egy kispolgári ízléssel berendezett lakásban tengeti mindennapjait, dolgozószobájából keserítve meg az életünket. A fekete komédiának Cannes-ban tartották a világpremierjét a Rendezők Kéthete szekcióban, ahogy Thomas Bidegain (az Arany Pálma-díjas Jacques Audiard állandó forgatókönyvírója) rendező bemutatkozásának, a Cowboyoknak is. Utóbbi főszereplője (François Damiens) tinédzser lányát keresi, aki elhagyta a családot egy muszlim fundamentalista fiúért. Országokon, majd kontinenseken keresztül követi a lányt, egész életét ennek szentelve. Az olasz Duccio Chiarini első filmje, a Short Skina felnőtté válás témáját dolgozza fel, és Berlin, Stockholm és Seattle fesztiváljait megjárva jut el hozzánk.

A premierfilmek mellett a filmnapok hagyományaihoz híven néhány korábbi sikerfilm is újra terítékre kerül, mint például a Saul fia, az Eszeveszett mesék és a Büszkeség és bányászélet.

Helyszínek:
Budapest
– Uránia Nemzeti Filmszínház, Művész mozi
Debrecen – Apolló mozi
Jászberény – Lehel Film-Színház
Kecskemét – Otthon mozi
Miskolc – Művészetek Háza
Pécs – Apolló mozi
Szeged – Belvárosi mozi
Székesfehérvár – Barátság mozi
Szolnok – Tisza mozi
Szombathely – Agóra Savaria mozi