Tömeges, interaktív videojátékra emlékeztető „7 D-s” mozi hódít Sanghajban, ahol a várakozásokat felülmúló sikert arató próbaüzem után ősszel nyithat az első ilyen filmszínház.

A különleges mozi szeptember elején a kelet-kínai metropoliszban megrendezett nemzetközi tudományos és művészeti kiállítás keretein belül mutatkozott be, a helyi Qing Yu Intelligent Systems Engineering vállalat kezdeményezésére.

A cég a már korábban létező 2-3-4 D-s mozi koncepcióját fejlesztette tovább: a hetedik fokozat a háromdimenziós vizuális élményen túl 4 D-s elemeket, vagyis mozgó, rázó, vibráló székeket, extra látvány- és speciális elemeket, így például villámot, illatokat, füstgépet, szelet, vízcseppeket is használ. Igazi különlegessége, hogy a valós életet imitáló elemek mellett a nézők „kapcsolatba léphetnek” a filmmel, és egy többszereplős videojátékhoz hasonlóan befolyásolhatják annak kimenetelét.

Ez a városban kísérleti jelleggel bemutatott három filmben egy-egy játékpisztoly használatával vált lehetővé. A „7 D-s” mozi nagy sikert aratott, a filmek iránt élénk érdeklődés mutatkozott, amelyet az órák alatt elkelt jegyek és az órás várakozást jelentő hosszú sorok is jól példáztak.

A kísérleti üzem sikerét látva a vállalat ötmillió jüanos (185 millió forint) beruházással egy állandó „7 D”-s mozi létrehozását tervezi a városban. A 10-15 perces filmekért az átlagos jegyeknél némiképp többet, mintegy 50 jüant (1900 forint) kérnek majd el – írta korábban a Shanghai Daily napilap. Kínai sajtóértesülések szerint jövő tavasszal Pekingben, nyáron a közép-kínai Honan tartományban nyílhatnak további létesítmények, és nagy érdeklődés esetén a „7 D-s” mozik felbukkanása az ország többi részén is biztosan várható. MTI

7D_mozi