Budapest, 2011. november 8-13., Toldi mozi 

Közünk van hozzá!

A Verzió idén is megmutat, elgondolkodtat, megvitat.

2011. november 8-án nyolcadik alkalommal jelentkezik a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely idén is rengeteg érdekes filmmel és témával várja az érdeklődőket. Friss, kreatív dokumentumfilmeket láthatunk a világ minden tájáról: afgán rendőrnőről, transzneműekről, maratont futó négyévesről, hajléktalan gyermekanyáról, a drogbáró vízilovairól, százéves diszkoszvetőről.

Idén is több mint 60 film érkezik a fesztiválra 26 országból.

A Nemzetközi Panoráma, mint minden évben, a kortárs, kreatív dokumentumfilm legjobbjaiból szemez a világ minden tájáról. A Magyar Panoráma a friss magyar dokumentumfilm-termésből válogat.

2011-ben a Verzió fő programját három tematikus retrospektív egészíti ki. A Hitelesség: archív képek és a dokumentumfilm alprogram a dokumentum és a valóság viszonyát elemzi. Az Ablakok a múltra: A Balkáni háború emlékei a jugoszláviai háborút idézi fel. Végül pedig a kiemelkedő cseh rendezőnő, Helena Třeštíková kortárs társadalmi problémákat taglaló remek munkáiból állítottunk össze egy retrospektív programot.

A Közép Európai Egyetem közreműködésével idén is lesz Vizuális Laboratórium, mely a dokumentumfilm szerepét vizsgálja az oktatásban, valamint Diákverzió, melynek keretében budapesti és vidéki középiskolások nézhetnek és vitathatnak meg fontos emberi jogi kérdéseket boncolgató dokumentumfilmeket.

A Verzió nyitófilmje:

A mi iskolánk / Our School

Mona Nicoara & Miruna Coca-Cozma / Svájc & USA, / 2011 / 90 min

Meggátolható-e pénzzel a romák hátrányos iskolai megkülönböztetése? Egy észak-romániai város négy éve: generációs előítéletek, elszalasztott lehetőségek és a csupa jó szándékkal kikövezett utak felderítése a terepen.

A fesztivált megnyitja Enyedi Ildikó filmrendező.

2011. november 8., 19.00 óra, Toldi mozi

A legjobb filmnek járó díjat idén is a közönség adja; a legtöbb szavazatot kapott film 1.500 euróban részesül.

A 8. Verzió Fesztivált a Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezi.

www.verzio.org 

A 8. Verzió fesztiválról:

A fesztivál közel 60 filmje olyan embereket mutat be, akiknek életét katonai konfliktusok, a globalizáció, a múlt vagy meglepő személyes választásuk alakította. Egy holland nő beáll a kolumbiai gerillák közé (Tanja nyomában), egy orosz üzletember, akiből botcsinálta politikai mártír lesz (Hodorkovszkij), egy Izraelnek jelentő palesztin kém kénytelen szembenézni tettei következményeivel (A kollaboráns és a családja) – mindnyájuk élete megváltozik az őket próbára tévő, ellenséges környezetben hozott döntéseik hatására. A gyerekek különösen sebezhetőek: az indiai nyomornegyed lakójáról (Maraton-fiúcska), a csecsemőjével parkban élő nicaraguai hajléktalan anyáról (Karla érkezése), a merev, vallásos közösségből elkergetett amerikai tinédzserekről (A kárhozat gyermekei) szóló filmek mind a túlélésért és a függetlenségért folyó küzdelmet mesélik el.

Egyes dokumentumfilmek túlmennek az egyéni történeteken, és a globális gazdasági folyamatok hatásainak nagyobb témáit ragadják meg. Az Europolisz arra keresi a választ, miért vált Európa hajdan harmadik legnagyobb kikötője álmos városkává a Duna-deltában. Az Amikor Kína Afrikával találkozott c. film a gazdasági szuperhatalom státuszára törő Kína Afrika jövőjének alakításában játszott szerepét vizsgálja. Láthatunk filmet történetek politikai küzdelmekről, rendszerváltásról (Forradalom a színpadon), és hosszútávon megoldandó problémákról, mint például hova lehet véglegesen elhelyezni a súlyosan fertőző nukleáris hulladékot (Atom mindörökké). A nemi konvenciók átalakulását merőben más megközelítésben tárja elénk a lett Pride Parade-ről szóló homo@lv, illetve az Álomgyár Kabulban, amelyben egy eltökélt rendező-rendőrnő küzd a film eszközével az afgán nők emancipációjáért. A Nemzetközi Panorámán kívül 18 friss magyar dokumentumfilmet is vetítünk, amelyek a magyar – városi és falusi – társadalom változásait dolgozzák fel.

A fesztivált idén számos színes kiegészítő program és retrospektív válogatás gazdagítja. Ezek közül a legjelentősebb a neves cseh filmes, Helena Třeštíková, filmjeiből összeállított program. Munkásságának védjegye a hosszú időszakon át tartó átalakulás nagyfilmnyi időbe sűrítése. A 15, 20 vagy akár 25 éven át forgatott dokumentumfilmjei tömörítve mesélik el a főszereplők sorsát, mély és tartós hatást gyakorolva a nézőkre. Az Ablakok a múltra: A Balkán-háború emlékei” sorozat a jugoszláv háború traumáját vizsgálja. A „Hitelesség: archív képek és a dokumentumfilm” sorozat az archív képek hatását kutatja olyan filmek kapcsán, amelyek korábban be nem mutatott hivatalos felvételekre építenek (A súlytalanság állapota, Nem tetszik az igazság – Négy nap Gunatanamóban), vagy korabeli anyagokat értelmeznek újra (Az ostrom, Granito: Hogyan fogjunk diktátort), vagy más szemszögből láttatnak családi magánfelvételeket (A Maelström).

Az idei Verzió magyar programjának központi gondolata a remény. Az ebben a programban bemutatott mozgóképek – mint minden jó dokumentumfilm -, nem helyzetekről szólnak, hanem a helyzetek fogságában küzdő-szenvedő emberekről. Emberekről, akiknek gyakran már semmi sem maradt, csak a puszta remény – ám nincs az a hatalom, ami ezt elvehetné tőlük.

Idén is tartunk a dokumentumfilmeket oktatási szempontból megvitató Vizuális Laboratóriumot. Díszvendégünk a torontói egyetemen oktató Thomas Lahusen és Gulzat Egemberdieva lesz, akik Az ideiglenes ország-c. filmjüket hozzák el. A Verzió továbbra is szeretné bevonni a fiatalokat a dokumentumfilmek világába, ezért külön vetítéseket rendez középiskolások számára.

Szakadatlanul alakuló világunkban e filmek bepillantást nyújtanak a gyors változások valóságába, és arra ösztökélnek bennünket, hogy vállaljunk aktívabb szerepet a folyamatok alakításába – itt és most.

Várunk mindenkit sok szeretettel a Verzió vetítésein.

FILMEK

NOVEMBER 9. SZERDA / WEDNESDAY

TOLDI NAGYTEREM

16:00   Amikor Kína Afrikával találkozott / When China Met Africa
Marc Francis & Nick Francis /France&UK/ 2010 / 75 min / English & Mandarin
Kína benyomult Afrikába. Hárman – egy kínai paraszt, egy útépítő és Zambia kereskedelmi minisztere – az új globális nagyhatalom előretörésének frontvonalából.

18:00   Hodorkovszkij / Khodorkovsky
Cyril Tuschi /Germany/ 2011 / 111 min / English & German & Russian
Szocialista aktivistából innovatív kapitalista, végül politikai mártír: Mihail Hodorkovszkij története a poszt-szovjet Oroszország politikai visszásságaira mutat rá.

20:00   Hely a nap alatt / Position Among the Stars
Leonard Retel Helmrich /Indonesia& TheNetherlands/ 2010 / 111 min / Indonesian
Változások a modern Indonéziában egy dzsakartai gettólakó család három nemzedékén keresztül. A 2011-es IDFA legjobb dokumentumfilmje.

22:00   A másikChelsea – Donyecki történet / The Other Chelsea
Jakob Preuss/Germany&Ukraine/ 2010 / 87 min / Russian
Egy menő milliárdosnak saját focicsapat kell. A Sahtar Donyeck Rinat Ahmatov ukrán milliárdos dédelgetett kedvence. Nagy pénzek és szép remények Ukrajnában.

    TOLDI KISTEREM

17:00   A súlytalanság állapota / The State of Weightlessness
Maciej J. Drygas /Poland/ 1994 / 57 minutes / Russian
Titkosított archív felvételek a szovjet űrprogramról és a kozmonauták életének olyan momentuma, amelyekről nem szóltak a hivatalos jelentések.

18:15   Vasfüggöny – Színház a Váci Fegyház és Börtönben / Iron Curtain – Theatre in the Penitentiary of Vác
Glória Halász / 2011 /Hungary/ 81 min / Hungarian
Egy elkötelezett rendező és lelkes társulata a Váci Fegyházban bizalmat és ihletet talál a színházban.

20:15   Europolisz, Duna-Delta / Europolis
Kostadin Bonev /Austria&Bulgaria/ 2009 / 81 min / Romanian
Sulina  egykor Európa harmadik legnagyobb kikötővárosa volt. Felkavaró történet a régi dicsőségről és a hanyatlásról a Duna-deltában. Közönségdíj, Londoni Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, 2011

22:15   Álomgyár Kabulban /Kabul Dream Factory
Sebastian Heidinger /Germany/ 2011 / 83 min / Dari
Egy nő, három hivatás: színésznő, rendőr és filmes. Saba Sahar azért dolgozik, hogy az afgán társadalom fátyol nélkül lássa az asszonyokat.

NOVEMBER 10. CSÜTÖRTÖK/ THURSDAY

      TOLDI NAGYTEREM

16:00   Nem tetszik az igazság – Négy nap Gunatanamóban / You Don’t Like the Truth – 4 Days inGuantanamo
Luc Côté & Patricio Henriquez / Canada / 2010 / 100 min / English
A 15 éves kanadai Omar Khadr a legfiatalabb fogoly Guantánamón. A kihallgatás videófelvétele egy gyerek szívszorító történetét dokumentálja, akit háborús bűnökkel vádolnak. Zsűri Különdíja, IDFA, 2010

18:00   Karla érkezése / Karla’s Arrival
Koen Suidgeest /Belgium&Spain&USA/ 2010 / 90 min / Spanish
Egy 19 éves nő a pici lányával egy parkban lakik Nicaragua fővárosában. Hogyan maradhat életben hajléktalanul egy újszülöttel?

20:00   Sophiát szeretni / Loving Sophia
Ohad Itach / Israel / 2010 / 72 min / Hebrew & Russian
Rock-énekesből kábítószeres prostituált: milyen hosszú az út vissza?

22:00   Agnus Dei: Isten báránya / Agnus Dei: The Lamb of God
Alejandra Sánchez /France&Mexico/ 2010 / 81 min / Spanish
Jésúst 11 évesen molesztált egy pap. 26 évesen úgy dönt, hogy vádat emel a nemi erőszaktevő ellen és személyesen is felkeresi, hogy szembesítse múltjának bűneivel. FIPRESCI Díj, Dok Leipzig 2010

TOLDI KISTEREM

16:15   48
Susana de Sousa Dias / Portugal / 2009 / 93 min / Portuguese

Fotók. Arcok. Hangok. Minden egyes kép mögött egy történet rejtőzik a portugál diktatúra 48 évéből. Az elnyomás és a kínzás megjelenítése úttörő filmnyelven. Film Critics Prize, Dok Leipzig 2010

18:15   A három katona / Three

Goran Dević / Croatia / 2007 / 30 min / Bosnian & Croatian & Serbian
Egy horvát, egy bosnyák és egy szerb katona visszaemlékezése a háborúra. Noha ellenséges oldalakon harcoltak, abban egyetértenek, hogy egy targikus és abszurd konfliktus részesei voltak
A lorai tanúk / Lora Testimonies
Nenad Puhovski /Croatia/ 2004 / 65 min / Croatian
Mi történt Horvátországban, a lorai koncentrációs táborban 1992 és 1996 között? Ha emlékszik is még valaki, vajon fel akarja-e idézni?

20:15   Varázslatos gladiátorok / Wonderful Gladiators
Zsófi Kabarcz / Hungary / 2011 / 52 min / Hungarian
Egy film a Baltazár Színházról, Magyarország egyetlen olyan hivatásos színtársulatról, melynek tagjai értelmi sérült színészek.

21:45   Pablo vízilovacskái / Pablo’s Hippos
Antonio Von Hildebrand & Lawrence Elman /Colombia&UK/ 2010 / 81 min / English & Spanish
Pablo Escobar, a legnagyobb  drogbáró tündöklése és bukása — kedvenc vízilovai szemszögéből. Kolumbia véres, kegyetlen történelme szatirikus megközelítésben.

NOVEMBER 11. PÉNTEK/ FRIDAY

   TOLDI NAGYTEREM

16:00   Atom mindörökké / Into Eternity
Michael Madsen /Denmark&Sweden&Finland&Italy/ 2010 / 75 min / English & Swedish & Finnish
A nukleáris hulladéknak tervezett örök nyughelyet százezer évre fogják sugárzásbiztosan lezárni. De mit tehetünk azért, hogy a távoli jövő generációi ne nyissák fel a kamrákat gondolván, hogy elrejtett kincseket vagy a mi korunk piramisait találták meg?

18:00   A mi iskolánk / Our School
Mona Nicoara & Miruna Coca-Cozma /Switzerland&USA, / 2011 / 94 min / Romanian
Meggátolható-e pénzzel a romák hátrányos iskolai megkülönböztetése? Egy észak-romániai város négy éve: a generációs előítéletek, az elszalaszott lehetőségek és a csupa jó szándékkal kikövezett utak felderítése a terepen. Sterling Díj, legjobb dokumentumfilm, Silverdocs, Silver Spring, 2011

20:15   A másik Chelsea – Donyecki történet / The Other Chelsea
Jakob Preuss/Germany&Ukraine/ 2010 / 87 min / Russian
Egy menő milliárdosnak saját focicsapat kell. A Sahtar Donyeck Rinat Ahmatov ukrán milliárdos dédelgetett kedvence. Nagy pénzek és szép remények Ukrajnában.

22:00   Hasadás / Torn
Ronit Kertsner / Israel / 2010 / 72 min / English & Hebrew & Polish
Lehet-e valaki egyszerre katolikus pap és hithű zsidó? Romuald Waszkinel, a felszentelt lengyel katolikus pap elképesztő utazása egy izraeli vallásos kibucig.

   TOLDI KISTEREM

16:15   Álomgyár Kabulban /Kabul Dream Factory
Sebastian Heidinger /Germany/ 2011 / 83 min / Dari
Egy nő, három hivatás: színésznő, rendőr és filmes. Saba Sahar azért dolgozik, hogy az afgán társadalom fátyol nélkül lássa az asszonyokat.

18:15   Dudálj az életért! / Honk!
Arnaud Gaillard & Florent Vassault /France/ 2011 / 68 min / English
Bűn és a halálbüntetés. Hoz-e megnyugvást az áldozat családjának az elkövető kivégzése.

MOTALKO
Attila Kékesi /Hungary/ 2010 / 32 / Hungarian
Egy benzinkút és kitartó tulajdonosának krónikája a háború, a kommunizmus és a rendszerváltás tükrében. 

20:30   Maraton-fiúcska / Marathon Boy
Gemma Atwal /India&UK/ 2010 / 98 min / English & Hindi & Oriya
Egy nyomornegyedből összeszedett négyéves fiú lehet India legnagyobb futója? Kapzsiság, remények és széttört álmok.

22:15   Homo@lv
Kaspars Goba / Latvia / 2010 / 70 min / English & Latvian & Russian
Vonuljanak, vagy ne? A Pride Parade támogatói és ellenzői sok-sok éve ádáz küzdelmet vívnak Rigában, gyaníthatóan némi politika manipulációnak is köszönhetően

NOVEMBER 12. SZOMBAT/ SATURDAY

    TOLDI NAGYTEREM

12:00   Házassági történetek 20 évvel később: Ivana és Václav / Marriage Stories 20 Years Later – Ivana and Vaclav
Helena Třeštíková / Czech Republic / 2006 / 57 min / Czech
A film húsz évvel a házasságkötés után veszi fel újra Ivana és Václav történetének fonalát: sikerült-e mindazt elérni szakmai téren és a magánéletben, amit 1980-ban az egybekeléskor elterveztek?

Házassági történetek 20 évvel később Zuzana és Stanislav / Marriage Stories 20 Years Later – Zuzana és Stanislav
Helena Třeštíková / Czech Republic / 2006 / 57 min / Czech
A hosszú éveken át forgatott dokumentumfilmben a túl fiatalon összeházasodott Zuzana és Stanislav vallanak az ellentétekről és csalódásokról, és arról, mi történt velük a szétválás után.

14:00   A specialista / The Specialist
Eyal Sivan /Austria&Belgium&France&Germany&Israel/ 1999 / 123 min / Hebrew & French & German
A több mint 350 órányi archív anyagból vágott film a II. világháborúban a zsidók deportálását megszervező Adolf Eichmann 1961-es perét mutatja be. A holokauszt egy bürokrata szemszögéből.

16:15   Elérhetetlen / Out of Reach
Jakub Stożek / Poland / 2010 / 30 min / Polish
Két kamaszlány próbálja felkutatni tizennégy éve nem látott anyját. Vajon sikerül egymásra találniuk?

Akik megbánták / Regretters
Marcus Lindeen /Sweden/ 2010 / 60 min / Swedish
Két műtétileg nemet változtató férfi, aki később meggondolta magát. Első találkozásukkor az életről, nemi hovatartozásról és megbánt döntésekről mesélnek. Legjobb dokumentumfilm, Prix Europa, Berlin, 2010

18:00   Az ősz aranya / Autumn Gold
Jan Tenhaven /Austria&Germany/ 2010 / 94 min / Czech & English & German & Italian & Swedish
Öt veterán sportoló bebizonyítja, hogy 80, 95, de még akár 100 évesen is lehet világbajnok az ember. Megdöbbentő film az emberi méltóságról és az élni akarásról. Közönségdíj, One World FF, Prága, 2011

20:00   A kárhozat gyermekei / Sons of Perdition
Tyler Measom & Jennilyn Merten / USA / 2010 / 87 min / English
Hány anyukád van? Hány feleséget szeretnél? Bepillantás a Warren Jeffs-féle poligám közösség és az onnan menekültek életébe.

22:00   Szeretlek / I love You
Pavel Kostomarov & Alexander Rastorguev / Russia / 2011 / 81 min / Russian
Három orosz fiatal filmet készít önmagáról: bulik, randik, szakítások és rengeteg káromkodás.

18 éven aluli nézőknek nem ajánljuk

TOLDI KISTEREM

12:15   Az ostrom / The Siege
Angus Gibson & Miguel Salazar /Colombia&France&USA/ 2011 / 88 min / Spanish
34 gerilla, 11 legfelső bíró és számos bírósági alkalmazott – a kolumbiai Igazságügyi Palota 1985-ös ostromának áldozatai. Ki a felelős?

14:00   Láthatatlan húrok / Invisible Strings
Ágnes Sós / 2010 /Hungary/ 70 min / Hungarian
Ha a legfőbb riválisod az lenne, akit a legjobban szeretsz, hogyan törnél ki az árnyékából? Egy film családról, szeretetről és zenéről.

16:30   Forradalom a színpadon / Staging a Revolution
Mathew Charles & Albina Kovalyova /UK/ 2010 / 27 min / Belarusian & English & Russian
Bár a fehérorosz Szabad Színházat hivatalosan betiltották, titkos helyeken továbbra is játszanak. Európa utolsó diktatúrájában ők a politikai ellenállás fáklyavivői.

Corvin-variációk / Corvin Variations
Klára Trencsényi /Hungary/ 2011 / 39 min / Hungarian
Mi maradt meg a budapesti Corvin-sétány régi hangulatából a VIII. kerület nagyszabású rehabilitációja után? Helyi lakosok mesélnek a jellegzetes városrész egykori és mai arcáról.

18:15   Tanja nyomában / Closing in on Tanja
Leo de Boer / The Netherlands / 2010 / 90 min / Dutch & English & Spanish
Tanja, a fiatal holland lány 2002-ben csatlakozott a kolumbiai gerillákhoz és nyoma veszett. Évekkel később előkerült a naplója, amelyben magányáról és csalódottságáról ír. Van-e számára kiút? 

20:15   Két világ közt / Caught Between Two Worlds
Viktor Oszkár Nagy /Hungary/ 2010 / 67 min / Arabic & English & French & Georgian & Russian & Somali
Négy kultúra, négy történet, négy küzdelem, és egy esély az újrakezdésre egy idegen országban – közelkép a menekültek mindennapjairól egy magyarországi menekülttáborban.

22:15   Bányásznap / Miner’s Day
Andrey Gryazev /Russia/ 2010 / 62 min / Russian
Oroszországban, a hajdani bányász-városkában ma semmi nincs csak munkanélküliség, kábítószer, erőszak. Küzdelem a szerelemért és a fennmaradásért az elviselhetetlen körülmények közepette.

18 éven aluli nézőknek nem ajánljuk

NOVEMBER 13. VASÁRNAP/ SUNDAY

   TOLDI NAGYTEREM

12:00   Kihallgatás / Interrogations
Namik Kabil / Bosnia and Herzegovina / 2007 / 42 min / Bosnian
A háborús trauma és a háború tagadása a mai Bosznia-Hercegovina mindennapjaiban.

Jó férjem, drága fiam / Good Husband, Dear Son
Heddy Honigmann / TheNetherlands/ 2001 / 50 min / Bosnian
Az ahatovici nők visszaemlékezése az 1992-ben, a jugoszláv háborúban megölt férjükre és fiaikra. A sűrű gyászon áttörő humánum: az emlékezés és a szeretet.

14:00   Hodorkovszkij / Khodorkovsky
Cyril Tuschi /Germany/ 2011 / 111 min / English & German & Russian
Szocialista aktivistából innovatív kapitalista, végül politikai mártír: Mihail Hodorkovszkij története a poszt-szovjet Oroszország politikai visszásságaira mutat rá.

16:00   Eid / Eid
Saaheb Collective /Israel/ 2011 / 8 min / English
Az izraeli-palesztin konfliktus egy hulladék-művész szemével.

A kollaboráns és a családja / The Collaborator and his Family
Adi Barash & Ruthie Shatz /France&Israel&USA/ 2011 / 85 min / Arabic & Hebrew
Az izraeli titkosszolgálatnak húsz éven át kémkedő palesztin férfi családostul menekülésre kényszerül, de Izrael nem akarja befogadni őket.

18:00   Kukart /WasteLand  (CLOSING FILM / ZÁRÓFILM)
Lucy Walker /Brazil&UK/ 2010 / 98 min / English & Portuguese
Szemétből művészet, művészetből élet: Vik Muniz fényképész helyiekkel dolgozik a világ legnagyobb szeméttelepén Rio de Janeiróban. A művészet átalakító ereje és az emberi szellem alkímiája. Közönségdíj, Sundance Film Fesztivál, Berlinale, IDFA, 2010

20:00   AUDIENCE AWARD WINNER – KÖZÖNSÉGDÍJAS FILM

     TOLDI KISTEREM

12:15   Katka / Katka
Helena Třeštíková / Czech Republic / 2010 / 90 min / Czech
Lesz-e Katkának ereje teherbe esése után kiszállni a kábítószer – lopás – prostitúció – testi és lelki hanyatlás tizennégy éve lefelé tartó spiráljából?

14:15   Egyszer volt… / There Was Once…
Gábor Kálmán /Hungary/ 2011 / 103 min / Hungarian
Magó Gyöngyi tanárnő és eltökélt kutató. Jelentős munkásságán keresztül megismerhetünk egy valaha virágzó kalocsai zsidó közösséget.

16:15   Örvény / Vortex
Szekeres Csaba /Hungary/ 2010 / 75 min / Hungarian
Munkanélküliség és kilátástalanság Toldon, ahol a szegénység örvénye mindenkit a mélybe húz.