A 91. Oscar-díjátadó gálát a Queen együttes nyitotta meg a We are the Champions c. számmal. Az örökzöld rock nóta mindenkit azonnal jókedvre derített, a világsztárok egyként énekelték, hogy „Bajnokok vagyunk”. Az előadás végén a közönség állva tapsolt. Vajon Glenn Close 4 millió gyöngyből álló aranyruhája mennyire sínlette meg a rock koncert feelingjét?!

A rock nóta után azonnal belecsaptunk a lecsóba. Egymás után érkeztek a felkomfok és a díjak átadása. Az est első Oscar-díját Regina King kapta az If Beale Street Could Talk c. filmben nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő kategóriában. A színpad mindvégig kék színekben ragyogott. Még a műsor elején egy rövid időre elment az adás, de rövid időn belül folytatódott a közvetítés.

Rayka Zehtabchi a legjobb rövid dokumentumfilmért, a Period. End of Sentence-ért kapott Oscart. A szoborral a kezében könnyek között viccelődött: “Nem azért sírok, mert menstruálok, hanem mert nem hiszem el, hogy egy menstruációról szóló film Oscar-díjat kapott.” A show alatt több ember arca is feltűnően piros pozsgás volt. Talán ebbe a mondatba pirultak bele, talán a marihuanás arckrém volt rájuk rossz hatással, amit meghívottként mindannyian kaptak?!

Rami Malek

Az újonnan Oscar-díjas Rami Malek a Bohém Rapszódiáért már legjobb férfi főszereplőként mondta el gyönyörű köszönet-beszédét a gyűlölet ellen, a menekültek és az emberség mellett. A film készítői és a Queen zenekar felé nem győzött köszönetet mondani. Feleségéhez intézett szavai is mélyen meghatóak voltak.

A műsor vége felé Lady Gaga és Bradley Cooper duettje könnyeket csalt a szemünkbe. A Csillag születik c. film betétdalát Lady Gaga írta, a színpadon ő kísérte zongorán. Nem sokkal az előadást követően a dalszerző és énekeső Oscar-díjat kapott a legjobb betétdal kategóriban a Shallowért.

A Moziverzum televíziós csatorna élő közvetítése alatt többször is megtörtént, hogy a kapcsolás későbbi volt, mint ahogy a műsorvezetőket tájékoztatták, így pár percet várnunk kellett a folytatásért. Ördög Nóri profin vezette a műsort ezekben a percekben is, így nem érte a nézőt különösebb hátrány. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a 91. Oscar-díjátadó  műsor In memoriam blokkjában az éppen egy hónapja elhunyt Andy Vajna neve nem hangzott el, hiszen nagyon sok film fűződik a nevéhez. A magyar filmsikerek mellett hollywoodi produkciók is.

A legaranyosabb köszönetbeszédet a frissen Oscar-díjas Olivia Colman mondta. Amikor már azt hittük, hogy az „A kedvenc” c. film 10 jelöléséből végül egy Oscart sem kap meg, mindenkit meglepetésként ért, hogy a legjobb női főszereplő kategóriában végül ezt a filmcímet és Olivia nevét rejtette a boríték.

Az ünnepség utolsó Oscar-díját a Zöld könyv c. film készítői kapták, az Akadémia ezt a filmet szavazták meg 2019 legjobb filmjének. A gálaest világhírű vendégei idén is nagyon szép ruhákban érkeztek, a színpad most is szép látványt nyújtott. Az est előnyére vált, hogy rövidebb volt a műsoridő és kevesebb volt a két díj átadása közötti erőltetett poén. Talán nem is olyan nagy hátrány, ha nincs a díjátadó ünnepségnek házigazdája. A 91. Oscar-díjátadón átadott 2019-es Oscar-díjak teljes listája itt található!