Miközben kedden a Batman-trilógia sztárja, Christian Bale is felkereste az aurorai mészárlás helyszínét, elérte a 2 millió dollárt azoknak az adományoknak értéke, amelyet a filmszínházban megsebesített vagy lelőtt áldozatok és hozzátartozóik megsegítésére gyűjtöttek össze – közölte John Hickenlooper, Colorado állam kormányzója.

    Az adományozók között van Warner Bros, a Batman-filmeket gyártó vállalat is; a tragédia a legújabb rész bemutatóján történt. Péntekre virradó éjjel, kevéssel éjfél után a 24 éves James Eagan Holmes tüzet nyitott az aurorai premier közönségére. Az ámokfutó 12 embert megölt és 58-at megsebesített.
    „Az igény óriási és arra számítunk, hogy az alap exponenciálisan növekszik majd. A pénz segítségére lesz a felgyógyulásban és életük újjáépítésében mindazoknak, akikre ez a tragédia lesújtott” – írta közleményében a kormányzó. 
    Az aurorai kórházban ápolt áldozatokat kedden felkereste Christian Bale, az új Batman-trilógia sztárja. A filmsztár két és fél órát töltött a helyszínen, ahol öt sebesülttel, több orvossal és a kormányzóval is tárgyalt.
     Vasárnap Barack Obama elnök járt Aurorában. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kedden, anélkül hogy részletekbe bocsátkozott volna, kijelentette, hogy Obama hamarosan foglalkozni fog a fegyvertartás kérdésével. Michael Bloomberg  New York-i polgármester a napokban a tragédiával kapcsolatban felszólította a következő fehér házi négy évért versengő két politikust, hogy foglaljon állást a fegyverhez jutás kérdésben, ám eddig ezt sem az elnök, sem leendő republikánus kihívója, Mitt Romney nem tette meg.
    A támadás indítéka továbbra is ismeretlen, de talán valamelyest megvilágítja a hátteret a TMZ internetes pletykalap kedden közölt információja, amely szerint Holmes közeledését az elmúlt hetekben három bejelölt nő is visszautasította az AdultFriendFinder.com partnerkereső portálon. A fiatalember erre június 5-én jelentkezett fel. Gimnáziumi iskolatársai szerint egyébként a fiatalembernek az elmúlt években egyetlen barátnője sem volt.
    Az aurorai mészárlás gyanúsítottjának a bíróságon történt hétfői, élőben közvetített megjelenése után több médium is pszichológusokat szólaltatott meg arról, hogy épelméjű lehet-e a narancssárgás vörösre festett hajú, zavarodottan viselkedő fiatalember, aki Jokerként – Batman gonosz ellenfeleként – mutatkozott be az őt letartóztató rendőröknek. A vélemények eltértek azt illetően, hogy Holmes megjátssza-e magát, avagy természetes-e a viselkedése, de abban egyetértés alakult ki, hogy a szakembereknek a tisztánlátáshoz alapos vizsgálatra lesz szükségük.  
    A tanulmányok terén kitűnő képességűnek mondott Holmes egyébként a Coloradói Egyetemen folytatott ideggyógyász doktoranduszi tanulmányaira évi 26 ezer dolláros szövetségi ösztöndíjat kapott a bethesdai központú Nemzeti Egészségügyi Intézettől – tudta meg a CBS televízió. A fiatalember júniusban ismeretlen okokból otthagyta az oktatást, amelynek 35 részvevője közül csak hatan részesültek hasonló támogatásban.
    Az elmúlt napokban Egyesült Államok-szerte legkevesebb 3 olyan embert vettek őrizetbe, aki gyanús viselkedése valamilyen módon kapcsolatba hozható az új Batman-filmmel. Maine államban gyorshajtás miatt szombaton megállított Timothy Courtois-t azért tartóztatták le, mert a kocsijában lőfegyvereket találtak, amelyekkel – mint bevallotta – egy volt munkaadóját akarta megölni. Courtois állítólag a mozibemutató után kapott „ihletet” a gyilkoláshoz. 
    Az 52 éves Clark Tabort a dél-kaliforniai Norwalkban azért vitték be, mert egy mozielőadáson ordítozni kezdett, hogy olyat tesz, amilyen Aurorában történt. A kiérkező rendőrök a hátizsákos férfinél nem találtak fegyvert. Az arizonai Sierra Visában az ugyancsak hátizsákot viselő, 27 éves Michael William Borboa okozott pánikot azzal, hogy részegen próbált meg beülni a Sötét lovag – Felemelkedés vetítésére. 


    A film egyébként a tragédia ellenére rendkívül sikeres: a Warner Bros 160,9 millió dolláros bevételt jelentett a hétvégén, amellyel az új Batman-trilógia befejező darabja minden idők harmadik legsikeresebb premierfilmje.
    A tragédia miatt a DC Entertainment szórakoztatóipari vállalat képregény-kiadó részlege kedden arra kérte a forgalmazókat, hogy az áldozatok iráni kegyeletből augusztus 22-ig halasszák el a legújabb Batman-kiadvány árusítását. 

MTI