A Birdman (már a mozikban) szárnyal – nem is csoda. Alejandro G. Inárritu filmje, amely eddig is kultusz-státuszt élvezett, már megszerzett 164 díja mellé a múlt vasárnap a legtöbb Oscart nyerte (Oscar nyertesek lista): alkotói a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb eredeti forgatókönyvnek és a legjobb operatőrnek járó díjat is átvehették.

Birdman_oscar_mozi

– Nem értem, miért próbál mindenki vigasztalni – nyilatkozta a gála után Michael Keaton, akit a legjobb főszereplői aranyszobor nagy esélyesének tartottak. – Benne vagyok egy hihetetlenül jó filmben, nagyszerű, tehetséges társasággal dolgoztam, életem legnagyobb élménye a premier óta eltelt pár hónap.

Birdman_jelenetfoto3

És a Birdman nemcsak díjakat gyűjt, hanem nézőket is. Az Egyesült Államokban ezen a héten több mint ezer moziban játsszák egyszerre; ami elképesztő nagy szó, hiszen a sötét hangulatú vígjátékot tavaly októberben mutatták be (akkor 407 helyen). A 18 millióból készült film azóta világszerte kb. 80 millió dollár bevételt gyűjtött, és egy hete már DVD-n is megjelent.

IC Press