Saoirse Ronan-t 14 évesen jelölték Oscar-díjra a Vágy és vezeklés című filmben nyújtott játékáért. Azóta sok nagy rendezővel dolgozott, sok filmben játszott, de hét évet kellett várnia, hogy újra az Oscar közelébe kerüljön. A Brooklyn (Brooklyn, hazai bemutató: február 4.) főszerepében ír kivándorló lányt játszik, akik az ötvenes években, New Yorkban keresi a boldogságot.

Brooklyn_jelenetfoto

Saoirse (ejtsd Sirsa) maga is Írországban nevelkedett, de azt mondja, nem a családi emlékek segítették a szerep átélésében, hanem inkább a ruhák.

– Elképesztő alapossággal készültek a jelmezeink – mesélte a fiatal színésznő újságíróknak. – Még az is pontos és korabeli volt, ami nem látszik. A melltartóm, a harisnyakötős harisnyám mind igazi: és mind úgy néz ki, amilyet még életemben nem hordtam. Ahogy belebújtam ezekbe, jobban el tudtam képzelni ennek a lánynak az életét, aki a szerelmet keresi az óceán mindkét oldalán. Azt a nagyanyámtól hallottam, hogy valaha maga varrta a ruháját, és nem volt pénze gombra, úgyhogy szombat este belevarrta magát… és mindig azt hittem, túloz. Most meg a forgatáson újra találkoztam ezzel. Ki hitte volna?