Az idei Berlinale fődíját, az Arany Medvét a Grbavica című film kapta. Jasmila Zbanic rendező első filmjében a háború utáni Szarajevóban élő, egyedülálló anya, Esma próbálja feldolgozni 12 éves lányával, Saraval az apanélküliség traumáját, amit a fogantatás homályos körülményei is nehezítenek. A kislány háborús hősként gondol a papára, míg el nem jön az igazság pillanata, és édesanyja kénytelen szembesíteni a valósággal.

Az anya szerepében látható Mirjana Karanovic A papa szolgálati útra ment és az Underground című Kusturica filmekből ismerős. A nemzetközi koprodukcióban készült dráma az ökumenikus zsűri díját is elnyerte az idei Berlinalén. A film magyarországi forgalmazási jogait a Budapest Film vásárolta meg, és még idén mutatja be a mozikban.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét Michael Winterbottom kapta Mat Whitecross társrendezővel közösen The Road to Guantanamo című munkájukért. A kevert műfajú, archív anyagokat, interjúkat megrendezett jelenetekkel ötvöző film négy pakisztáni származású angol fiú igaz történetét eleveníti fel. Asif, Ruhel, Shafiq és Monir 2001-ben Angliából Pakisztánba utaznak egyikük menyasszonyáért, ám útközben úgy döntenek, Afganisztánba mennek segíteni az ottani nehéz helyzetű embereken. Azon az éjszakán érkeznek Kandaharba, amikor az USA légiereje támadásba lendül.

A négy fiatal férfi belesodródik a háborús konfliktusba, majd hamarosan a kubai Guantanamo amerikai katonai bázisán találják magukat bebörtönözve. Kapcsolatba hozzák őket még Oszama bin Ladennel is, és a megaláztatás minden formáját átélik, az elhíresült kínzássorozatokat is.

A 81 éves Robert Altman sem távozott üres kézzel az idei berlini filmfesztiválról. A M.A.S.H., és a Játékos rendezője új komédiájával, a Prairie Home Companionnal a Berliner Morgenpost olvasóinak díját kapta meg. Az 1974-től sugárzott, azonos című rádióshow egy bizonyos Garrison Keillor nevéhez fűzödött, és Amerika legkedveltebb rádióműsora volt egy időben. A történet arra az epizódra fókuszál, amikor Keillor és vendégei ráébrednek, hogy aznapi műsoruk lesz az utolsó. Altman a színfalak mögé viszi be nézőit, ahol a szereplők humoros minidrámái zajlanak magukban és egymással. A legnépszerűbb rádióshow alkotóelemei pedig: krimi-széria Raymond Chandler-típusú detektívvel (Kevin Kline), végtelenített szappanopera, éneklő cowboyok (Woody Harrelson és John C. Reilly), country zenész szirének (Meryl Streep és Lily Tomlin), és felbukkan a halál szőke angyala (Virginia Madsen). A zenével és gegekkel teli filmben látható még Tommy Lee Jones is; Garrison Keillor pedig nemcsak a film forgatókönyvét jegyzi, hanem önmagát is alakítja.