2012. május 3-án emlékezetes néhány órát tölthettünk a Bajcsy-Zsilinszky utca vonalán elhelyezkedő, a „Die Hard – Drágább, mint az életed” c. film forgatásának otthont adó háztömbök erdejében, a tekintélyes Szent István Bazilika vonzáskörzetében, ahol a forgatási csoport felszerelései és a rendőrök között szlalomozva egészen Moszkváig jutottunk.
A film ugyanis Oroszországban játszódik, s szerencsénkre pont azon mellék utcába érkeztünk, ahol orosz rendőrautók várakoztak a vezényszóra, amikor is a Lázár utcából kiszáguldva, padlófékkel farolt ki hátsófelük a nézelődő emberekhez egészen közel. Természetesen a biztonsági intézkedések megvoltak, elég gyakran terelték a tömeget arrébb, vagy a kamera látószögéből kijjebb, vagy a jelenet miatti biztonsági okokból. Megmosolyogtatott minket az egyik rendőr kijelentése, miszerint ő sokkal jobban kifarolt volna az utcából…
Az izgatott bámészkodók „Ki tudja, hol van Bruce Willis?” hangulatát és a veszélyesnek minősített üldözési jelenetek fékszagától átitatott feelingjét fokozta az eleredő eső, ami egyébként tökéletesen időzítve; mintegy segítséget nyújtva érkezett a helyszínre, az amúgy is rendszeresen locsolt utakra. Ha valakinek a magasba emelkedő Bazilika zuhogó esőbeni misztikus látványa, a felsorakozott tűzoltó autók, és a rendőrautók villogó fényének összhatása még mindig nem volt elég rejtélyes és izgalmas, annak maradt a találgatás, hogy a hófehér Rolls Royce, mely kacérkodva jött-ment a Bajcsyn, vajon kit rejthet?! Ki tudja, nem-e épp John McClane (Bruce Willis) száll ki belőle személyesen?!
A forgatás este 8-kor kezdődött és reggel 6 óráig tartott, ezalatt turisták nézték ijedten a tucatnyi hazai, és közéjük keveredett orosz rendőrautókat, a lezárt területet, és az összegyűlt tömeget. Néhányan közülük ottragadtak, és érdeklődtek, a beszélgetésekben a szintén nemrégiben itt forgatott Angelina Jolie neve is elhangzott. A tömeg nagy része éjfél után szinte teljesen felszívódott.
Az aznap esti forgatás több helyszínt is érintett a város ezen területén belül, Ilyen a Bajcsy-Zsilinszky útra nyíló Lázár utca, ahonnan a zsaruk érkeztek, illetve a Révay utca, ahol egy éjszakai bár körül zajlottak az események a prostituáltak kíséretében. Sajnos a Bazilika valószínűleg nem szerepel majd a filmben, hiszen a történet Oroszországban játszódik, de kíváncsiak várjuk, mi lesz látható belőle, illetve hogy alakul városunk néhány percre Moszkva alvilági utcáivá.
Mi, MoziNézők, így láttuk azt a néhány órácskát, amelyet figyelemmel kísértünk Budapest utcáin, reméljük, aki kint volt a forgatás valamely napján, legalább annyira élvezte, hogy bekukkanthatott a filmkészítés és a Die Hard – Drágább, mint az életed” színfalak mögötti munkálataiba. Ha te is kint voltál valamelyik nap, és szívesen megosztanád velünk, vagy másokkal az élményeidet, e-mailben várjuk fényképeid, videóid, vagy szöveges beszámolód a történtekről!
[nggallery id=421]
Aki pedig nem látta Bruce Willis-t, az ne keseredjen el, hiszen van még néhány izgalmasnak ígérkező forgatási nap (Good Day To Die Hard), amíg még bárhol felbukkanhat a színész! A film a tervek szerint 2013. februárjában kerül nálunk a mozikba, addig is ne feledjétek; Moziban nézni jó!