27 évvel ezelőtt, 1988-ban mutatták be a Die Hard – Drágán add az életed című, mára igazi klasszikusnak számító akciófilmet Bruce Willis és Alan Rickman főszereplésével. A főhős John McClane neve azóta összeforrott az akciófilm műfajával, szerepe által pedig új világsztár születésének lehettünk tanúi Bruce Willis személyben. Április 9-től, ha rövid ideig is, de újra nagyvásznon élvezhetjük a méltán klasszikussá lett akcióorgiát, méghozzá digitálisan felújított képpel és hanggal, tehát nem is akármilyen minőségben. Noha annak idején két remek szinkron is készült a filmhez, de az ínyencek kedvéért most eredetiben, magyar felirattal hallhatjuk Willist, akinek a játéka angol nyelven a legütősebb.

Die Hard

A 4K technikával készült digitális felújítás során képkockáról képkockára szkennelték be a film negatívját, ami végeredményben képkockánként 8,8 millió pixeles felbontást eredményezett; ez a HDTV és a Blu-ray felbontásának négyszeresét jelenti. Így a film olyan hatást kelt a mozivásznon, mintha csak nemrégiben forgatták volna – a rajongók és a filmtörténelem klasszikusaival most ismerkedők legnagyobb örömére.

Die Hard-bruce_willis

A Drágán add az életed! vitathatatlanul a ’80-as évek – és rajongói szerint minden idők – egyik legjobb akciófilmje. Mind a mai napig megállja helyét, jelenetei híressé, mondatai pedig szállóigévé váltak. Sikerének köszönhetően Bruce Willis vérbeli hollywoodi sztárrá avanzsált, és noha azóta számos jobbnál jobb filmben és hollywoodi szuperprodukcióban tette tiszteletét, legtöbbünknek még ma is az átizzadt atlétás, borostás, mocskos szájú zsaru szerepe ugrik be róla először. Igaz, mai szemmel nézve talán nem is olyan könnyű ráismerni Willisre, aki itt még nem villantotta fel azóta ikonikussá vált kopaszságát.

Die Hard-bruce_willis-02

A Die Hard szakított szinte minden addig megismert akciófilmes panellal és ideállal: a tesztoszteronbomba kinézetű és mindent túlélő hősök helyett itt egy roppant laza, de hősnek a szó szoros értelmében csak nehezen nevezhető New York-i zsarut ismerhetünk meg (a Humphrey Bogart-i hősök távoli leszármazottját), akiről nem pattannak le a golyók, és még véletlenül sem láthatjuk őt egy tárral harminc embert lelőni. Egyszóval sebezhető, de ugyanakkor természetesen legyőzhetetlen is – hiszen soha nem adja fel. A filmet a nézők mellett a kritikusok is méltatták, és számos folytatása készült.

Forgalmazó: Pannónia Entertainment Kft