A vietnami háború örök trauma Oliver Stone számára, aki két szolgálati időszakot húzott le a délkelet-ázsiai pokolban. Ottani élményeit dolgozta fel A szakasz című Oscar-díjas filmjében, a szintén Oscar-díjasSzületett július 4-én pedig arról szól, mi történik a katonával, aki hazatér a háborúból.

            Stone állítja: a marihuána miatt maradt ember a dzsungelben. – Vietnamban muszáj volt tolni valamit, másképp nem lehetett kibírni – mondja a rendező legújabb interjújában. – Aki ivott, abból vadállat lett, ész nélkül gyilkolt és nőket erőszakolt meg. A fű viszont segített abban, hogy nyugodt ember maradj, és tisztán lásd a dolgokat.

Vadállatok – Kamerák mögött: John Travolta, Oliver Stone

            Ezek után nem csoda, hogy a rendező a marihuána lelkes híve, és minden fórumon fellép a lágy drogok legalizálásáért. Legújabb akció-thrillere, a Vadállatok is ehhez a témához kapcsolódik. A film hősei kaliforniai kendertermesztők, akiknek vállalkozására szemet vet egy mexikói drogkartell. A helyzet gyorsan elfajul, és szabályos háború tör ki, amelyben egy idő után mindenki vadállattá válik. Blake Lively, Taylor Kitsch ésAaron Taylor-Johnson küzd az egyik oldalon, a mexikóiakat Salma Hayek és Benicio Del Toro vezetik, középen pedig John Travolta áll mint korrupt kábítószer ellenes ügynök.

            (Savages – hazai bemutató: 2012. október)