Magyar idő szerint tegnap késő délután jelentették be a „független Oscar-díjként” emlegetett Independent Spirit Awards jelöltjeit, melyek között szerepel a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című magyar alkotás. Az 1984-ben alapított díjra eddig mindössze három magyar filmet jelöltek: 1988-ban Szabó István filmjét, a Hanussen-t, 2016-ban a Saul fiát – mely meg is nyerte a díjat -, most pedig Horvát Lili a valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilmjét, melyet január 22-én hatalmas sikerrel mutattak be az Egyesült Államokban. Február 9-én derül ki, hogy a számos nemzetközi díjjal elismert filmet beválogatják-e az Oscar szűkített listájára. A Felkészülés Oscar kampánya a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

Hagyományosan az Oscar előtt egy nappal tartják Kaliforniában a független filmesek díjazására megalakult Independent Spirit Awards-ot. Horvát Lili filmjét a legjobb nemzetközi film kategóriájában jelölték. A legendássá vált díjátadó hangulata általában sokkal oldottabb és kevésbé rongyrázós, mint a másnapi gigagálán..

Horvát Lili a valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilmjét január 22-én hatalmas sikerrel mutattak be az Egyesült Államokban a Greenwich Entertainment forgalmazásában. A legfontosabb médiumok rögtön remek kritikával méltatták a magyar rendező számos díjat nyert alkotását.

„Horvát felkavaró megszállottság-ábrázolása lebontja a femme fatale sztereotípiáját azáltal, hogy az enigmatikus nő szemszögét teszi magáévá. A film noirba hajló pszichológiai dráma forr a többértelműségtől. A film okosan játszik a nézői percepcióval, amikor meglazítja a főhősnő viszonyát a valósághoz.” – írja a New York Times. „Márta átható kék tekintete lehet ablak a lelkéhez, de ereje éppannyira kifelé is irányul, mint befelé. Egyetlen szó nélkül – a hallgatás és csend ösztönös erejével – a feszültség, az érzékiség és az izgalom forrásává alakítja át a nézés aktusát.” – vélekedik az L.A. Times.

„Üdv Alfred Hitchcock! Helló Krzysztof Kieslowski és Franz Kafka! Horvát Lili megszállottságtörténete oly érzéki és részletgazdag, hogy a rejtély megoldását alig bírjuk kivárni.” – kezdi kritikáját a The Wall Street Journal.

„Magyarország idei Oscar-nevezése egy lassan kibontakozó, kísérteties pszichológiai dráma, mely kiváló színészi játékra épül, és észrevétlenül ragad magával.” – méltatja a filmet a Hollywood Reporter, hogy csak a legfontosabb gondolatokat idézzünk a film USA béli premierjét követő reakciókból.

Az erős tengerentúli nyitás azért is fontos, mert február 9-én derül ki, hogy a számos nemzetközi díjjal elismert filmet beválogatják-e az Oscar szűkített listájára. A megszokott 10 film helyett idén, a koronavírus helyzetre való tekintettel 15 jelölt versenyezhet majd. Az idei Oscar díjátadóra április 25-én kerül majd sor. A 92 másik filmmel versenyző Felkészülés Oscar kampánya a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film nagy sikerrel mutatkozott be 2020. nyár végén a velencei, majd a torontói fesztiválokon. Antalyában Stork Natasa elnyerte a legjobb színésznő díját, Varsóban a magyar filmet a kritikusok nemzetközi szövetsége zsűrije a FIPRESCI díjjal tüntette ki. Arany Hugó fődíjat nyert az Egyesült Államok legnagyobb múltú fesztiválján Chicagóban, és a fődíjjal együtt három trófeával tért haza a spanyolországi Valladolid nagy presztízsű filmfesztiváljáról. A valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilmet legutóbb a philadelphiai filmfesztiválon ünnepelték, ahol megkapta a legjobb játékfilm díját, a fim női főszereplőjét, Stork Natasát pedig a kontinens tíz ígéretes színésztehetsége között, a Shooting Stars programban mutatja majd be a European Film Promotion február végén.

A film főszereplői Stork Natasa és Bodó Viktor. További fontos szerepekben Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor is feltűnik. A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A film operatőre Maly Róbert volt.