A Los Angeles-i bíróság elutasította annak az asszonynak a keresetét, aki beperelte Sacha Baron Cohent, amiért a Brüno című film forgatásán megbotlott és a fejére esett. A népszerű brit komikus azért győzött, mert a bíróság úgy értékelte, hogy az incidens idején Cohen a szólásszabadsághoz való jogát gyakorolta, és ez érvényteleníti az asszony keresetét, aki meg akarta akadályozni a forgatás folytatását.

            Richelle Olson még 2009 nyarán perelte be Cohent, miután egy jótékonysági bingójátékon dulakodásba keveredett a komikussal és stábjával. Az asszony elesett, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy hónapokig bottal kellett járnia. Ms. Olson korábban engedélyezte, hogy a komikus és stábja a bingósorsoláson spontán módon forgasson, ám tiltakozni kezdett, amikor Cohen a kihúzott számokat a filmben játszott meleg karakter párkapcsolataival hozta összefüggésbe. A bíróság az ítélet indoklásában hangsúlyozta, hogy Cohen az adott jelenetben a homofóbiát és a melegekkel kapcsolatos sztereotípiákat kommentálta, ezért cselekménye a szólásszabadságról szóló törvény védelme alatt áll. Az inkriminált jelenet egyébként végül nem került be a Brüno című filmbe.

              Cohen bizonyára szintén szélsőséges indulatokat vált majd ki következő filmjével: aThe Dictator nagy vonalakban Szaddám Husszein 2000-ben publikált allegorikus regénye alapján készült, hőse egy uralkodó, aki egyszerre akarja elnyerni szíve hölgye és népe imádatát. A CIA szerint az álnéven megjelent romantikus-politikus regényt nem maga az öt éve kivégzett tömeggyilkos írta, hanem több iraki irodalmár, akiket a diktátor személyesen instruált.

            (The Dictator – hazai bemutató: 2012. május)