Irán hivatalosan is benyújtotta nevezését az Amerikai Filmakadémiához. Az elismert forgatókönyvíró-rendező Asghar Farhadi filmjét, a Nader és Simin – Egy elválás történetét nevezték a jövő évi Oscar – versenybe A Legjobb Idegennyelvű Film kategóriájában.

Egy házasság felbomlásának történetét elmesélő alkotás az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a Legjobb Filmnek járó Arany Medve-díját, a Legjobb Férfi- és Női alakításért járó Ezüst Medve – díjakat, amit egyedülálló módon a teljes szereplőgárdának ítéltek oda.

Az iráni Kulturális Minisztériumhoz tartozó Farabi Cinematic Foundation képviseletében kilenc filmes szakemberből álló zsűri hozta meg a döntést.

Versenyben volt még Bahram Tavakoli Here without Me-je, Rambod Javan Woman Only-ja, Ahmadreza Motamedi Alzheimer-e Alireza Davudnejad Salve-ja is, de a végső választás a Nader és Simin – Egy elválás történetére esett. A filmet több jelentős nemzetközi fesztiválon is elismerték, jelenleg a San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon is versenyben van.

Farhadi korábbi filmjével, az Elly történeté– vel már képviselte Irán színeit a 2009-es Oscar-díjátadáson.

Irán első hivatalos Oscar-díj nevezése Dariush Mehrjui A kör című alkotása volt 1978-ban. Iráni film legközelebb az Oscar – díjhoz 1999-ben jutott, mikor Majid Majidi A mennyország gyermekei című filmjét jelölték, de akkor Roberto Benigni Az élet szép című műve nyert.