A Nagy dobás szereplőiről

Lelkesen ültem be a Lurdy moziba, hogy megnézzem az idén öt Oscar-díjra jelölt A nagy dobás c. filmet, hiszen az általam egyik legnagyobb színésznek tartott Christian Bale játszotta a film egyik mellékszerepét. (Bár a történet egészét nézve szerintem ez inkább főszerep volt.)

A másik főszerepet a 40 éves szűz c. vígjátékból ismert Steve Carell játszotta, aki Bale-hez hasonlóan zseniális alakításával igazán a szívembe lopta magát. Mindkét színész profi munkát végzett; Bale tehetségét elfogultságom miatt nem nagyon akarnám kiemelni, amit ő csinál, az számomra egy másik dimenzió.

a_nagy_dobas-film-2

Inkább Steve Carell-ről ejtenék pár szót. Őt főleg a vígjátékokból ismerjük, így az ember hajlamos őt beskatulyázni az olykor igencsak “butácska műfajba”, de ebben a filmben Carell komolyabb témát kapott, amiben végre igazi színész tehetségét is megcsillogtathatta, és olyan szerepben is láthattam, amiben eddig nem.

Akik a “szépfiúk” miatt választották ezt a filmet, ők minden bizonnyal csalódottan jöttek ki a moziból, mert ebben a filmben sem Brad Pitt, sem Ryan Gosling kockahasát nem láthatták, sőt, a 130 perces filmből alig akadt jelenet, amiben ők szerepeltek.

Miről szól a Nagy dobás című film?

A film a 2008-as világgazdasági válság okát boncolgatja pénzügyi területen dolgozó kívülállók szemszögéből. A sok szakkifejezés miatt egy kicsit nehéz film, de a lényege érthető. A témája miatt- és mert egy részét nem érti az ember, sajnos mégsem valószínű, hogy az emberek ódákat zengenek majd róla, a moziban is sokan kimentek pisilni a film alatt – egy izgalmas film alatt én nem megyek ki pisilni – igaz, nem is szoktam elmulasztani a mosdót a mozizások előtt.

a_nagy_dobas-film

Sajnos nem túlzás, hogy ez tipikusan az a film, amit a magam részéről biztosan nem néztem volna meg, ha Christian Bale nem játszik benne. Kellett bele az a pár név, ami miatt az emberek eljutnak a moziba, hogy megnézzék. De félek, az ő nevük sem lesz elég az igazi sikerhez…

Kedvenc sztárjaink mindegyike ugyanis többnyire számunkra érthetetlen szakkifejezéseket “zagyvál” a film elejétől a végéig, és a mozinéző csak következtetésből sejti, hogy mi az a buborék, shortolás, vagy CDO, stb. Minden ismeretlen szó ellenére azért érthető, hogy miről van szó, erről a film készítői kiválóan gondoskodtak.

A 2008-as világgazdasági válsághoz az amerikai jelzáloghitelek, lakáshitelek elszaporodása, és azok kontrollálatlansága vezetett. Erre jöttek rá főszereplőink, azok az egymástól független befektetők, akik ezen felismerésnek köszönhetően válhattak milliomosokká.

Természetesen említést kell tennem a 2013-as A Wall street farkasa c. filmről is, hiszen a téma hasonló. A Nagy Dobás alkotói ehhez a filmhez hasonlóan, profi színészekkel adták el a filmet, ám ebben Leonardo Dicaprio pofátlanul laza, menő fiatal brókert alakít, míg a filmbéli társát alakító Jonah Hill szerepe szerint visszafogottabb, de végtelenül hűséges a társához, aki mindenféle illegális partiba követi őt.

Ehhez a filmhez hasonlóan A Nagy Dobás is megtörtént eseten alapuló film, ám korántsem olyan szórakoztató, mint Caprio és Hill párosának gazdag életvitelét bemutató alkotás. A Nagy Dobás nehéz film, nem igazán illik rá a “szórakoztató” szó, hiszen mindvégig olyan “nagy emberek” beszélgetését kísérhetjük figyelemmel, akiknek szavai nem éppen a hétköznapi élet egyszerű dolgairól szólnak.

Mégis a színészek játéka egy olyan felsőbb körbe engednek belátni, ami nem a mi világunk, de tudtunkon kívül mégiscsak ennek a részei vagyunk. Ha más színészeket kértek volna fel ezekre a szerepekre, vagy más rendezte volna a filmet, talán sosem értettük volna meg a történetet…

Miért volt jobb moziban megnézni ezt a filmet?

Amikor odahaza unottan váltogatom a televíziós csatornákat az ágyból, olyan filmre vágyom, ami kellően “buta”, és tízen egynéhány óra munka után nem erőlteti meg az agyamat. Ilyenkor jöhetnek a vígjátékok, a családi filmek, és a kaland. Ha ezt a filmet ágyból kezdtem volna nézni, egész biztos, hogy elalszom alatta, mert már az elején elveszítem a fonalat.

Moziban a vászon beszippantott magába, és kizárta a pisi-kaki problémákat, nem engedett ki nassolnivalóért sem, csak én voltam ott, és a vászon. Mintha egy csövön keresztül néznéd a filmet…

Ha a filmet csatorna váltogatások közben találom meg, biztosan meg akarnám nézni, de miután felismerem, hogy Christian Bale nem egyértelműen a film főszereplője, már kevésbé tartaná bennem a lelket a film témája. Hamarosan minden lelkesedésem elveszíteném a film irányába, és kikapcsolnám a tévét. Valószínűleg lefeküdnék aludni. Mitöbb, megállapítanám, hogy Bale-nek van olyan filmje, ami finoman szólva nem tetszik.

Na ezért jó moziban megnézni ezt a filmet! Bale továbbra sem okozott csalódást, ellenkezőleg! Ő és a többiek megismertették velem azt, amiért 2008-ban magam is elveszítettem a munkámat! Mint már említettem, nehéz témájú, de nagyszerű film, nagyszerű színészekkel!