A Cannes-i filmfesztiválról hazatérve számoltak be a sajtónak a Saul fia alkotói, a sikerhez vezető útról és az ott átélt élményekről a Corvin mozi egyik legnagyobb termében, a Kordában. Az eseményen jelen volt az egész stáb: Nemes Jeles László filmrendező és forgatókönyvíró, Clara Rover társ forgatókönyvíró, Erdély Mátyás operatőr, Röhrig Géza főszereplő, Molnár Levente szereplő, Sípos Gábor és Rajna Gábor producerek, Melis László zeneszerző, Zányi Tamás hangmérnök, Matthieu Taponier vágó, Rajk László látványtervező és Zabezsinszkij Éva casting direktor.

saul_fia-sajto

A sajtótájékoztatón minden résztvevő elmesélhette saját munkakörének különlegességeit. Ehhez mérten, a rendező elmondta, hogy ő egy teljesen más megvilágításban, egy sondercommandós szemszögéből szerette volna bemutatni a Holokauszt borzalmait mindössze másfél nap leforgása alatt. Nemes Jeles László mellett, Zányi Tamás hangmérnöknek, Melis László zeneszerzőnek és Matthieu Taponier vágónak volt a legkomolyabb feladata.          Mindhárman megpróbáltak valami olyat alkotni, ami a maga nemében egyedi és ennek következtében nem lesz ugyanaz, mint a többi ehhez hasonló témájú film. Melis László elmondta, hogy mivel “ez a film nem szereti a zenét”, ezért megpróbált olyat létrehozni, ami passzol a krematórium monoton búgó tűzhangjához illeszkedve, ugyanakkor hallgathatóvá téve annak háttérzaját. A filmben felcsendülő, a zsidó kultúrát idéző dallamok, emléket állítanak  Saul sorstársaivá vált korabeli előadóknak. Zányi Tamásnak az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy a főszereplőre leszűkített, szubjektív nézőpontot kellett hangban kitágítani. Matthieu Taponier vágó is jelen volt a forgatásokon, amire azért volt szükség, mert a jelenetek nagyon összetettek voltak, a rendező pedig tudta, hogy a snitteknek hol lesz a vége. Taponier szerint, ez egyáltalán nem szokványos és nem is ajánlott, de mivel “a vágás már forgatáskor létrejön a kamerában”, úgy érezte, abban is részt kell vennie.

A Cannes-i filmfesztiválon elért sikerek alapján, bátran állítható, hogy Nemes Jeles László nagyon magasra tette a lécet első nagyjátékfilmjével, de kívánjuk neki, hogy a következővel szintén hasonló sikereket érjen el. A filmet 48 ország vette meg.  A Saul fia június 11-étől látható a magyar mozikban.