Mi késztethet egy jó csomó embert arra, hogy khakiszínű egyenruhában, otthon gyártott protonvetőkkel a kézben masírozzon fel-alá a Hollywood Boulvard-on? Természetesen a Szellemirtók (Ghostbusters, hazai bemutató: július 28.). 32 évvel az eredeti, legendás vígjáték után végre lezajlott az új film premierje, méghozzá ott, ahol a legnagyobb mozis ünnepekre szokott sor kerülni, a TLC Chinese Theaterben, és a kordonon kívül nagyon sok rajongó ünnepelte meg az eseményt.

– A Szellemirtók igazi legenda, még szép, hogy mindenki félti – nyilatkozott Paul Feig, aki korábban A kém és a Női szervek rendezőjeként aratott nagy sikert. – Én azzal tudtam a leginkább kifejezni tiszteletemet az eredeti és rajongói iránt, hogy a lehető legviccesebb emberekkel csináltam meg az új változatot. Szerintem, sikerült.

The Ghostbusters Abby (Melissa McCarthy) Holtzmann (Kate McKinnon), Erin (Kristen Wiig) and Patty (Leslie Jones) in Columbia Pictures' GHOSTBUSTERS.

The Ghostbusters Abby (Melissa McCarthy) Holtzmann (Kate McKinnon), Erin (Kristen Wiig) and Patty (Leslie Jones) in Columbia Pictures’ GHOSTBUSTERS.

És a biztonság kedvéért azért bevonta a régieket is: az eredeti vígjáték fontosabb szereplői közül szinte az összes felbukkan most is. Játszik a filmben Bill Murray, Sigourney Weaver, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Annie Potts, sőt, a két évvel ezelőtt meghalt Harold Ramis-t is sikerül megidézni. Mivel ez a film nem folytatás, a régiek nem az eredeti figurájukat játsszák: mind új figurát, új lehetőséget és hozzá új poénokat kaptak.

A Variety beszámolója szerint a premier nemcsak a rajongókat győzte meg; a feminista mozgalom néhány fontos szereplője is részt vett az eseményen, hogy kifejezze egyetértését. Jó, hogy ismét bebizonyosodott: a nők is meg tudják csinálni azt, amit régen a férfiakra bíztak. Ha kell, nagyon viccesek. Ha kell, szellemeket irtanak.