„A tengernél a sors által kisiklatott kapcsolatról, a szerelem makacs erejéről, a gyógyulás és az elfogadás folyamatáról szól.” Angelina Jolie Pitt

A produkcióról

Angelina Jolie Pitt még első rendezése, Vér és Méz előtt írta A tengernél forgatókönyvét, amelyben a fájdalom és a szerelem mélységeit kutatja.

„A fájdalom kérdése izgatott – magyarázza Jolie Pitt –, az, hogy miként lehet, hogy egyesek nem tapasztalják meg, néhányan képesek hozzászokni és elmerülni benne, mások pedig megtalálják a kivezető utat. A film valamennyi fontos szereplője eltérő módon közelíti meg ezt a kérdést.”

A színésznőnek kezdetben nem állt szándékában, hogy ő legyen az egyik főszereplő. „Amikor ezt a forgatókönyvet írtam, még nem kezdtem el rendezni, tehát eszembe sem jutott, hogy Brad és én majd együtt fogunk a filmben szerepelni. Amikor írsz, néha nem is vagy tisztában vele, miért teszed, amíg az anyag magával nem ragad és rá nem jössz, hogy valami felzaklat vagy valamilyen más hatással van rád. Nem feltételeztem, hogy játszani fogunk a filmben, ami bizonyos mértékű szabadságot adott írás közben.”

a_tengernel_filmforgatas

A tengernél – forgatás

A színész-rendező nem titkolja, hogy lenyűgözi az emberi lét változékonysága, és ezt szőtte bele a forgatókönyvbe: „Az élet nem kizárólag tragédiából vagy humorból vagy színtiszta örömből áll. Szélsőséges állapotok váltakoznak, és ez a párkapcsolatokra is igaz. Az egyik pillanatban a padlón zokogsz, húsz perccel később pedig már valami bizarr dolgon nevetsz. A film e jelenség extrém ábrázolása. Az emberekben az a nagyszerű, hogy őrülten szerelmes lehetsz valakibe, akit időnként meg tudnál fojtani egy kanál vízben. Hol szédült és bohókás vagy az illető társaságába, hol meg nyomorultul érzed magad. Ilyen hullámvasút egy párkapcsolat. A dolgok soha nem állnak össze tökéletesen, és ez ad alkotói szabadságot a forgatókönyvírónak.”

Miután elkészült első rendezésével, Jolie Pitt érdeklődése ismét a forgatókönyv felé fordult. „A tengernél nem kommersz film akar lenni. Lehetőséget ad számunkra, hogy művészként új horizontokat fedezzünk fel és valamilyen kifinomult, különleges dolgot hozzunk létre. Ha nem kommersz film készül, kitágul a mozgásterünk. Merészebben lehet kísérletezni, érzelmileg nagyobb kihívást jelent és kreatívabb feladat. Művészként új dolgokat akarsz kipróbálni és nem kényelmes megoldásokban gondolkodsz. Remélem, filmünk tetszeni fog azoknak, akik a megszokottól eltérő, izgalmasabb élményekre vágynak a moziban.”

5709_D042_00130R

A tengernél – forgatás

Brad Pitt producerként és főszereplőként is csatlakozott feleségéhez. „A történet visszafogott és elegáns cselekménybonyolítását tekintve Angie európai filmet írt. Színészként az volt a dolgunk, hogy személyesebbé tegyük a történetet. És pont ez a személyesség kavart be egy kicsit. Komoly közös múltunk van, tiszteljük egymást és felelősséggel tartozunk magunknak meg a családunknak. Ez volt a legnehezebb feladat, amellyel valaha is  találkoztam, ugyanakkor korlátok nélkül kísérletezhettem. Ilyen otthonos környezetben még sosem dolgoztam, így szabadjára tudtam engedni az érzelmeimet.”

A történet középpontjában hat karakter áll. „Több pár körül kanyarog a mese, akik életük különböző szakaszaiban vannak – folytatja Pitt. – Léa és Francois most házasodtak össze és nagy reményekkel vágnak neki az életnek; Michel és Patrice pedig a legjobb barátok, akik sok mindenen mentek keresztül, az idők során megkérgesedett a szívük, de megértőbbé és bölcsebbé is váltak. Aztán ott vannak a mi karaktereink, Roland és Vanessa: az ő kapcsolatukról már lekopott az újdonság máza, és felszínre kerültek a mélyben rejlő dolgok. Elértek arra a pontra, ahol vagy megerősödve jönnek ki a válságból, vagy elválnak útjaik.”

„Vanessa és Roland helyében a legtöbben valószínűleg elválnának, de náluk működik az az elgondolás, hogy nem hagyjuk el csak úgy azt a személyt, aki iránt elköteleztük magunkat – magyarázza Jolie Pitt. – Házasnak lenni néha nem egyszerű, de megesküdtél, hogy kitartasz a másik mellett jóban-rosszban, közös múltatok van és tudod, miért élsz ezzel az emberrel. Ez vigaszt nyújt. Van úgy, hogy az egyik fél inkább be akarja dobni a törülközőt, mint a másik, és akkor utóbbin múlik, hogy mégis működjenek a dolgok. Roland ez a másik játékos ebben a filmben.”

Mindkét producer azt mondja, a film lehetővé tette számukra, hogy feléledjen a színészmesterség iránt érzett szenvedélyük.

„Színésznőként hosszú ideje most éreztem először, hogy szabadon alkothatok, pimasz és tiszteletlen lehetek – mondja Jolie Pitt. – És harsány, bátor megoldásokban gondolkodhatok. Végre úgy játszhattam, ahogyan nekem tetszik, mert nem kellett megfelelnem valamilyen konvenciónak, hogy a terméket jól el lehessen adni.”

A tengernél – Videó a kamerák mögül

https://youtu.be/-ViZ7eo-lW8