A nagy rendező a jövőbe lát. Steven Spielberg már 2001-ben tudta, hogy az Egyesült Államok 16. elnökéről szóló filmje, a Lincoln (12E) (Lincoln, hazai bemutató: január 31.) főszereplője csak Daniel Day-Lewis lehet, pedig a színész csupán 2010-ben írta alá a szerződést. Sokáig vonakodott, félt a feladattól, egy ideig úgy is volt, hogy Liam Neeson alakítja majd el a polgárháborús elnököt. Ám 2010-ben a rendező és Tony Kushner, a forgatókönyv írója repülőre szállt, hogy írországi otthonában keresse fel a színészt, és meggyőzze: vegyen részt az amerikai polgárháború utolsó négy hónapjában játszódó történet életre keltésében. A kétszeres Oscar-díjas színész végül azzal a feltétellel vállalta a munkát, hogy egy teljes évet kap a felkészülésre – utóbb elismerte, nagy meglepetésére könnyebb dolga volt, mint eredetileg hitte.

– Azt gondoltam, Lincoln nehezen kiismerhető figura – mondta a Los Angeles Times újságírójának. – De nagyon nyitott, nagyon könnyen megközelíthető ember volt: még ennyi év távlatából is az maradt.

A maszkmesterek tökéletes Lincolnt faragtak Day-Lewisból, de nem volt olyan nehéz dolguk, mint gondolták: a színész már alaposan lefogyva, dús szakállal érkezett a sminkszobába. A forgatás kezdetére Lincoln összes nyilvános beszédét kívülről tudta, és minden napját valamelyik beszéd előadásával kezdte. Az 53 napos forgatás ideje alatt Spielberg végig elnök úrnak szólította őt; igaz, a többi színészt: Sally Field-et, Tommy Lee Jones-t, Joseph Gordon-Levitt-et is a karaktere nevén szólította meg.

IC Press