A négy éven át készült Vadlovak – Hortobágyi mese a Pentezugi Vadlórezervátumban született kis vadló csikó, Cseppke életének első mozzanatait kíséri végig. A hazai mozikban országosan november 4-től látható, legmodernebb eszközökkel felvett grandiózus természetfilm bemutatja a vadlovak és a körülöttük élő állatok mindennapjait a természet olykor zord viszontagságaival együtt.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságával szoros kapcsolatot ápoló stáb abba a szerencsés helyzetbe került, hogy felvételeikkel viszonozni tudták a vadlókutatók segítségét. Mivel huzamosabb időt kint töltött a lovak között Török Zoltán rendező és operatőre, Jan Henriksson, sikerült olyan eseményeket is megörökíteniük, amelyek előre mozdították az eddigi megfigyeléseket.

Vadlovak – Hortobágyi mese forgatás

„A leghosszabb periódus, amit egy huzamban a terepen töltöttünk, akkor volt, amikor a vadlovak ellését filmeztük. Ez korábban még senkinek sem sikerült, és a kutatók sem látták, hogyan történik” – meséli a rendező. Ebben a májusi periódusban Török és csapata összesen 16 napon át követte egyfolytában a vadló ménest. Pentezugban töltötték az éjszakákat is, és csak addig hagyták el a helyszínt, amíg az akkumulátorokat töltötték és élelemért mentek. Kitartásuk meghozta gyümölcsét: fantasztikus módon három ellés szem- illetve kameratanúi lehettek.

Kerekes Viola vadlókutató is hálás, amiért eljutottak hozzájuk ezek a különleges felvételek: „Ellést még soha nem látott egyikünk sem. Érdekes volt megfigyelni, milyen hamar lejátszódik az egész”. Ezen ritka felvételek mellett más olyan helyzet is volt, amikor a kutatók tanulhattak a filmesektől. „Viszonylag ritkán láttunk olyat, hogy egy kanca nem fogadja el a csikóját, feltételeztük, hogy kevés ilyen esemény van, Zoliék viszont 2 év alatt elég sok ilyen helyzetet figyeltek meg, vagy vettek fel, így rájöttünk, hogy ez sokkal gyakoribb jelenség, mint ahogy azt sejtettük” – fejti ki Kerekes Viola. „Sok mindent tanultam a filmből arról, hogy egyéb állatok hogyan élnek a lovak mellett.”

Az egész család számára élvezetes természetfilmet Pokorny Lia narrációja teszi meseszeűvé, illetve a film végén felcsendül Odett dala is, amelyet Szabó Benedek és Tövisházi Ambrus komponált a Vadlovak – Hortobágyi meséhez. A film november 4-én kerül országosan a mozikba.

Vadlovak – Hortobágyi mese november 4-től látható országosan a mozikban a Mozinet Kft. forgalmazásában