5 érdekesség A zongorista című filmről

A zongoristát nem hiába sorolják a világ legjobb drámái közé. Az igaz történeten alapuló alkotásban Roman Polanski rendező egy, a második világháború borzalmait átélő, zsidó származású zongorista sorsát mutatja be. De vajon hányan tudják, hogy a rendezőt személyes szálak is fűzik a történethez, vagy azt, hogy a főszereplőt alakító Adrien Brody milyen átalakuláson ment keresztül a film kedvéért? Íme, öt érdekesség A Zongoristáról, amelyet november 11-én a Paramount Channel tűz műsorára.

zongorista1

Roman Polanski rendezőt is üldözték a nácik

Akárcsak Wladyslaw Szpilman, a filmet ihlető zongorista, Roman Polanski is zsidó származású lengyel, és ő is átélte a háború szörnyűségeit. Miután koncentrációs táborba hurcolták a szüleit, a még csak 10 éves, leendő rendező megszökött a krakkói gettóból és vidéken bujkált különböző családoknál. A Zongoristában – amelyet a Paramount Channel műsorán pénteken láthatnak a nézők – az átélteket is fel tudta használni szakmai tudásán kívül.

zongorista4

Adrien Brody a nézők szeme láttára fogyott le

A hitelesség kedvéért Szpilmant, a főszereplőt alakító Adrien Brody fokozatosan fogyott le: amíg a film első jeleneteiben 73 kg-ot nyomott, az utolsó jelenetekben már csontsoványan jelenik meg. A siker érdekében hat héten keresztül tartó, szigorú diétára fogta magát: kizárólag zöld teát, főtt tojást, csirkét és zöldségeket fogyasztott.

Brody mentálisan is felkészült a szerepre

A színész nagy figyelmet fordított arra is, hogy lelkileg is készen álljon a kisemmizett és megalázott zongoraművész szerepére. A forgatást megelőző időszakban ezért eladta gyönyörű lakását és az autóját, és TV-t sem nézett. Helyette a magányosan töltött óráiban inkább megtanult zongorázni.

zongorista2

Rokonok is feltűnnek a filmben

Wladyslaw Szpilman unokája, Daniel Szpilman, és a rendező, vagyis Roman Polanski lánya, Morgane is szerepet kapott a filmben: a kisfiú és a kislány is a varsói gettóban tengődő gyerekeket alakít.

A hatás kedvéért fakul ki a kép

Amennyire árnyalatokban gazdag a kép a film első jeleneteiben, olyan szürke az utolsó hányadában. Ez az operatőr, Pawel Edelman ötlete volt: így akarta érzékeltetni mindazt a pusztulást, ami Varsó városában ment végbe, és amit a főszereplő is átélt.

zongorista3

A zongorista – november 11-én, pénteken 21.00 órától a Paramount Channel műsorán, a Viacom csoport filmcsatornáján