Az 5. Mozinet Filmnapokon tegnap este két filmhez is kapcsolódott kiegészítő program: a Saul fia után Kovács Gellért moderálásával Báron György és Lukácsy György beszélgetett a film sikerének okairól az Uránia Kávézóban, a Művészben pedig Gorácz Anikó kérdezte Müllner Andrást és Strausz Lászlót.

mozinet_filmnapok

Mint Báron György a Saul fia kapcsán elmondta: „A Saul fia abban is nagyon különleges, hogy szinte teljesen előzmények nélküli. A korábban felkapott filmeket, mint a Mephistót – ami Oscar díjat nyert –, a Szerelmet vagy a Szegénylegényeket, már nemzetközileg ismert rendezők készítették. A Saul fia ezzel szemben szinte a semmiből jött – Nemes Jeles László eddig csak rövidfilmeket rendezett.” Lukácsy György a film elemzését ezzel zárta: „Ha egy mondatot kéne mondani arról, hogy mit üzen a film, akkor azt mondanám, hogy a hit legapróbb szikrájáról.”

Radu Jude Ezüst Medve-díjas filmje, az Aferim! kapcsán Müllner András megjegyezte: „Többféle szinten lehet nézni a filmet. Lehet egyfajta rácsodálkozással, egzotikumként tekinteni rá, mintha az ember visszautazna a múltba. Másrészt lehetne használni iskolai tananyagként is.” Strausz szerint „A rendező célja volt, hogy a térbeli
utazással egy időben a társadalomról is áttekintést nyújtson. Arra inspirálja az embert, hogy utánanézzen a látottak hátterének.”

Az 5. Mozinet Filmnapok programjában ma este 6-tól a Cowboyok író-rendezőjével találkozhatnak a nézők az Urániában, a Művészben pedig este 7-kor a Cannes-ban idén díjazott Kosok rendezője lép színpadra. Az egyes előadásokra elővételben is vásárolhatók jegyek a Művész és azUránia mozik honlapjain.