Londonban már kipróbálhatta a nagyközönség, az ötletes újítást a moziban. Kényelmes székek helyett, kétszemélyes ágyakról nézhetik a filmeket, pont mint otthon.

Egyszer régen, nagyon régen, még halványan emlékszem a kertmozikra, ahol első osztályű műanyag székeken ülhettünk, és pokrócba bugyolálva néztük a filmeket, a csillagos ég alatt. Egyébként ezeknek is megvan a feelingje, nem hiszem, hogy végleg le kéne írni….

Aztán persze ott vannak a multiplex mozik a kényelmes plüss fotelekkel, pohártartóval. Némelyik moziban volt felhajtható karfa, hogy a párok összebújva nézhessék a filmeket, és akkor még senki nem gondolta, hogy hamarosan a nagy piros foteleket, kétszemélyes ágyak fogják felváltani.

agymozi-london

Londonban már most is nagy sikerrel működik egy ilyen típusú mozi, és hamarosan itthon is megnyitja kapuit, az érdeklődők előtt. Miért is van nekünk szükségünk erre? Hányan vannak olyanok, akik sokkal jobban szeretnek az otthon lágy ölén az ágyban fekve tévét nézni? Bizony sokan…. Egy moziba el kell menni, és végigülni a filmet, cipőben, és ha éppen fázol, akkor maximum a kabátoddal tudod magad betakarni. Nem túl komfortos, tapasztaltam.

Ellenben, ha ágyból nézzük a filmet, akkor levehetjük a cipőnket, kereshetünk egy kényelmes pozíciót, ami az otthoni ágyikónkra emlékeztet, és kényelmes párnán pihentethetjük a fejünket. Amennyiben fáznánk, akkor betakarózhatunk, és már csak abból tudjuk, hogy nem otthon vagyunk, hogy nem állíthatjuk meg a filmet, akkor, amikor akarjuk.

Óbudán tervezik megnyitni a 35 ágyas mozit, ahol délelőttönként, és napközben a családoknak kedvező matiné filmeket vetítenének, míg az esti órákban a hangsúly az időtálló nagyfilmeké lenne. Az egyeként két méter hosszú és 160 centi széles ágyakon kényelmesen elfér a két szülő és köztük egy vagy két gyermek, illetve az esti órákban a szerelmesek is kényelmesen tudnak összebújni rajta.

Ez a mozi nem csak az ágyak miatt fog kilógni a sorból, hanem a filmkínálata miatt is. Inkább az élményen van a hangsúly. Persze kerülnek fel a műsorba új mozik is, de nem túl nagy számban. Ebben mondjuk, nem különbözik annyit a kertmoziktól, mert ott is szeretnek régebbi filmeket vetíteni.

Nem tudom, milyen lesz itthon a fogadtatása ennek az ötletnek, és vajon milyen áron fogják árulni a jegyeket. Talán ez lesz a döntő fontosságú. Kérdéses, hogy mennyire használják majd illendően, a mozit, mert valljuk be, azért ettől mindenkinek beindul egy kicsit a fantáziája.

Jó lesz, hogy otthon érezhetem magam a moziban, és, hogy „örök klasszikusokat” nézhetünk majd. Remélem a popcorn-t, sem papírzacsiban kapjuk majd …

Horváth Nikolett