A 16. Verzió nemzetközi emberi jogi versenyprogramjában szereplő 12 film között látható lesz Lux-díjra jelölt dokuthriller, a new yorki rendőrségi túlkapásokat leleplező nyomozás, huszonéves szír filmesek tudósítása a háborúról, és a venezuelai egészségügy összeomlását bemutató darab.

Verzió
Verzió

Az igazság nyomában

Az idei versenyprogram egyik kiemelkedő műve a Sundance Filmfesztiválon a legjobb rendezés díját elnyerő, Lux-díjra jelölt dokuthrillere, a Hammarskjöld, döglött akták (Cold Case Hammarskjöld). A dán Mads Brügger az egykori ENSZ-főtitkár, Dag Hammarskjöld 1961-es repülőbalesetének nyomába ered, de egy sokkal súlyosabb és nagyobb hatású bűntény nyomára bukkan. Szintén a Sundance-en versenyzett a zsűri nagydíjáért Az ügyvéd (Advocate), melynek főhőse, Lea Tsemel Izrael legismertebb és legtöbbet támadott emberi jogi ügyvédje. Védett már palesztin feministákat, békés tüntetőket és fegyveres militánsokat, és az igazságért való küzdelmében tágítja a jogvédelem határait.

2011-ben két fiatal szír művész, Saeed és Milad rádióállomást és filmstúdiót alakított ki az ostrom alatt álló Douma városában, hogy mindent közvetíthessenek a forradalomról és az azt követő időszakról. A négy éven át készülő Még mindig forog (Still Recording) a 2018-as Velencei Filmfesztiválon a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI díját nyerte el. A Kim-Gun című dél-koreai doku nyomozásának kiindulópontja egy 1980-ban, a diktatúra elleni tüntetéssorozat során készült fénykép, mely még 35 évvel az események után is vitát gerjeszt. Vajon ki van a képen: egy észak-koreai különleges ügynök vagy egy helyi tüntető? A Sundance-en a zsűri különdíjával elismert Bűn + bűnhődés (Crime + Punishment) New York-i rendőrök egy csoportját mutatja be, akik saját állásukat is kockára téve küzdenek azért, hogy leleplezzék a rendőrségen évtizedek óta elharapódzott tisztességtelen és diszkriminatív eljárásokat.

Aboozar Amini filmje két gyerek és egy buszsofőr mindennapjait követi nyomon Kabulban, ahol a politikai és vallási hatalmi játszmák az afgán fővárost romhalmazzá tették. A Kabul, a szél városa (Kabul, City in the Wind) az IDFA zsűri elsőfilmeseknek járó különdíját nyerte el. Dina Naser rendező a jordán Zaatari menekülttáborban forgatott: négy éven át kíséri figyelemmel a 9 éves szír menekült Amal és családja életét. Az Apró lelkek (Tiny Souls) az idei Dokufest emberi jogi díját kapta. A Tánya nevében (By the Name of Tania) megtörtént esetek alapján meséli el címszereplője történetét, akit tizenévesen prostitúcióra kényszerítettek Peru egy aranybányászatáról ismert vidékén.

Mi van akkor, ha luxus gyógyszerhez jutni, és több ezer orvos hagyta el az országot? Venezuela nyomasztó egészségügyi válságát járja körül Tuki Jencquel rendező a Minden rendben (Está Todo Bien) című filmben, amely az idei prágai One World Filmfesztiválon a legjobb film díját kapta. Miután Horvátország egyik elmegyógyintézetét bezárják, az évtizedekig elszigeteltségben élő korábbi lakók darabokra hullott életüket igyekeznek újra összerakni. Tomislav Žaja rendező Szomszédok (Neighbors) című munkájában a reintegráció lehetőségeit vizsgálja.

Az idei Documenta Madridon a nemzetközi zsűri díját a Madame című svájci film kapta, melyben a rendező és nagymamája családjuk privát archív felvételei segítségével a társadalmi nemekről, szexualitásról és identitásról beszélgetnek. A Szerelem és üres szavak (Love and Empty Words) című lengyel doku bensőséges történet egy férjről, aki egyedül gondozza Alzheimer-kóros feleségét. Sok évtizednyi közös élet után hogyan nézhetünk szembe a felejtéssel?

Vendégek

A fesztivál meghívására Budapestre érkezik a versenyprogram 7 alkotója: 

  • Saeed Al Batal, a Még mindig forog társrendezője
  • Dina Naser, az Apró lelkek rendezője
  • Philippe Bellaïche, Az ügyvéd társrendezője
  • Małgorzata Imielska, a Szerelem és üres szavak rendezője
  • Tomislav Žaja, a Szomszédok rendezője
  • Sang-woo Kang, a Kim-Gun rendezője
  • Tuki Jencquel, a Minden rendben rendezője

A 12 filmből álló emberi jogi versenyfilmes mezőnyből a Diákzsűri választja ki a legjobbat, mely a Legjobb emberi jogi dokumentumfilm díját kapja.

A 16. VERZIÓ Filmfesztivál díjátadó eseménye november 16-án, szombat este lesz a budapesti Toldi Moziban. A díjnyertes filmeket november 17-én, vasárnap délután ismét levetítik.
A szekció programja a UNHCR, a Goethe Intézet, a Koreai Kulturális Központ, a Holland Nagykövetség, a Dán Nagykövetség és a Svájci Nagykövetség támogatásával valósul meg.

16. VERZIÓ NEMZETKÖZI EMBERI JOGI DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁL

Budapest – november 12-17.

Debrecen, Kecskemét, Pécs, Szeged, Szombathely – a Szabad Terekkel közös szervezésben – november 21-24. 

www.verzio.org

Lásd élesebben!

A fesztivál az Európai Unió Kreatív Média programjának társfinanszírozásával valósul meg.