Most, hogy már ilyen közel van a 87. Oscar Gála mindenképpen érdemes egy két szót ejteni az elmúlt évek nagy nyerteseiről. A legjobb film kategóriája minden évben az est legizgalmasabb pontja. A találgatás a jelöltek kihirdetésétől (OSCAR 2015  jelöltek), egészen a bizonyos boríték kibontásáig tart.

oscar_dijas_filmek

Az elmúlt évek folyamán voltak olyan filmek amikről, a mai napig rengeteget beszélnek, és vannak olyanok, amik akkor ott megragadták a pillanatot, de az óta „lecsengett” a siker.

Kathryn Bigelow - A bombák földjén-legjobb_rendezo_250A bombák földjén című film 2010-ben vihette haza a legjobb alkotásnak járó díjat, és mellette további öt szobrocskát zsebelt be. Ismét kiragadtak egy „háborús pillanatot”, hiszen a bombaspecialisták vannak a főszerepben, akik Irakban hatástalanítják a bombákat a háborús övezet közepén. Már öt évvel ezelőtt is nagyon kedvelték az Akadémia tagjai a drámákat.

 

A következő év legsikeresebb filmjére szerintem a mai napig mindenki emlékszik. 2011-ben a legjobbnak járó díjat A király beszéde kapta, és további három szobrot vihetett haza. Többek között Colin Firth megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart. A film kulcsfigurája VI. György, aki nem akart igazán trónra lépni, mert borzalmasan dadogott, és nem tudott így a nép előtt normálisan beszédet tartani. Ebben az évben szintén egy dráma kapta a díjat.

kiralybeszede_film

2012 formabontó újítást, és nagy meglepetést hozott a legjobb film díját illetően, ugyanis a nyertes egy fekete-fehér némafilm lett. A The Artist – A némafilmes további négy Oscart vihetett haza. A film főszereplője George Valentin aki, a némafilmek korának egyik legnagyobb csillaga. Éli a sztárok mindennapjait szerelmek, és munka. Mikor a hangosfilmek csillaga felágazóban van Geroge-nak keményen meg kell küzdenie azért, hogy haladjon a változó korral.

The Artist – A némafilmes

The Artist – A némafilmes

Az Argo-akció 2013-ban kapta meg a legjobb film díját, és további két szobrot vitt haza. Egy darabot az amerikai történelemből ragadott ki az alkotás. 1978-ban kikiáltották az iszlám köztársaságot, Amerikában felbolydult a nép így november 4-án megrohanták a teheráni amerikai nagykövetséget, és kezdetét vette a 444 napos túszdráma.

Az Argo-akció

Az Argo-akció

A tavalyi évben a 12 év rabszolgaság vihette haza a szobrot, és két másikat is. Bár a legtöbben nem erre a filmre tippeltek volna, még is jó helyre került az Oscar. A film az amerikai történelem egy olyan darabját dolgozza fel, amiről előtte nem sok alkotást láthattunk. Solomon Northup történetét meséli el a film, aki egykor szabad ember volt, és csupán a bőrszíne miatt került ismét rabszolga sorba. Végül rengeteg szenvedés, és hosszú idő után újra a családjával lehetett. 2014-ben ismét egy dráma vihette haza a legjobbnak járó Oscart.

A 12 év rabszolgaság

A 12 év rabszolgaság

A kérdés az, melyik filmmel bővül majd a lista?

Horváth Nikolett


A 87. OSCAR jelöltek teljes listája – Klikk és Tippelj a lista alján hozzászólásban!