Hollywood „egy forradalmi erejének, kedves barátjának” nevezte Arnold Schwarzenegger a vasárnap elhunyt Andy Vajnát, akivel az 1991-ben bemutatott Total Recall – Az emlékmás című és a Terminator 3.: A gépek lázadása című filmjében dolgozott együtt.

Andy Vajna, Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Vajna „bebizonyította, hogy nincs szükséged nagy stúdiókra, hogy olyan hatalmas filmeket készíts, mint a Terminator 2. – Az emlékmás vagy a Total Recall. Hatalmas szíve volt, és az egyik legnemeslelkűbb pali volt. Hiányozni fog. Gondolataimban a családdal vagyok”

– írta az amerikai színész Twitter-üzenetében, amelyet a Variety című amerikai filmes honlap idézett.

Antonio Banderas, aki az 1996-ban bemutatott Evita című film forgatásán dolgozott együtt a producerrel, szintén a Twitteren búcsúzott.

„Isten veled, barátom. Köszönök mindent. Adios amigo mío. Gracias por todo”

– írta spanyolul is. Banderas Chet alakította a filmben, amelyet öt kategóriában – köztük Banderast a legjobb színészi alakításért – jelöltek Oscar-díjra. A film egyik producere Andy Vajna volt és a forgatás legnagyobb rész Budapesten zajlott.         

Sylvester Stallone, aki a Rambo című filmek főzereplőj volt, Instagramon búcsúzott a néhai producertől. A színész „úttörőnek” nevezte Vajnát.

„Akkor hitt az ‘Első vér’ című, első Rambo-filmben, amikor még senki. Összetört a szívem”

– fogalmazott a Floridában élő színész. A Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap közölte az MTI-vel, hogy elhunyt Andy Vajna filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.  Fotó: MTI