6. PRIMANIMA NEMZETKÖZI ELSŐFILMES ANIMÁCIÓS FESZTIVÁL 2017. október 18–21.

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál idén második alkalommal szervez országszerte és a határon túl vetítéseket a legfrissebb hazai és nemzetközi animációs mesefilmekből.

Október 18. és 21. között hatodszorra jelentkezik a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál Budaörsön. A 2012 óta évente megrendezett Primanima Magyarország legfiatalabb és legdinamikusabban növekedő animációs seregszemléje, melynek különlegessége, hogy diák-, diploma- és elsőfilmeket mutatnak be a világ minden tájáról. Az idén hatodik kiadásához érkező fesztivál gyerekvetítéseit a tavalyihoz hasonlóan a budaörsi helyszín mellett több más magyarországi nagyvárosban, valamint erdélyi helyszíneken is megtekinthetik a nézők.

A Primanima gyerekfilmes programjában versenyző 34 mesefilmet több mint 500 alkotás közül válogatta ki az előzsűri. A válogatásban számos magyar film mellett többek között fiatal francia, német, svájci, lengyel, orosz és cseh animációs rendezők gyerekeknek készült meséi mutatkoznak be. A fesztiválon a gyerekfilmeket kor szerint elosztva három blokkban vetítik, így a legkisebbektől kezdve az óvodásokig és a kisiskolásokig minden kisgyerek megtalálhatja a kedvencét.

A magyar filmek között vetítik például A rossz idő című László Noémi vers adaptációját, illetve az Ahány király, annyi mese című, népszerű kortárs mesekönyvekből készülő rajzfilmsorozat második epizódját, A bújócskakirályt. A nemzetközi mezőnyben olyan animációk kaptak helyet, mint a cseh Felkoppintó című rajzfilm, amely egy ébresztőként dolgozó öregember különös életét mutatja be vagy A kerek hasú farkas, mely egy állandóan éhes farkas megpróbáltatásairól szól.

A bújócskakirály

A hatodik kiadásához érkező fesztivál gyerekvetítéseit a budaörsi helyszín mellett több más magyarországi nagyvárosban, valamint Erdélyben is megtekinthetik a nézők, a program regionális helyszínei Szekszárd, Sopron, Pécs, Nagyvárad, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy.

Az egyórás vetítéseket minden helyszínen közönségszavazás kíséri, amely alapján a legjobb nemzetközi film mellett a legjobb magyar gyártású filmnek járó Csermák Tibor-díjat is kiosztják. A díjat a legendás budapesti Pannónia Filmstúdióban alkotó animációs filmrendezőről, az 1965-ben fiatalon elhunyt Csermák Tiborról nevezték el, aki idén lenne 90 éves.

A Primanima a gyerekfilmes vetítésen kívül játszóházzal is várja a családokat. A Primanima Játszóház 2017. januárjától állandó helyszínként a BABtérben működik, ahol az animációs filmek legifjabb rajongóit avatják be a rajzfilmkészítés titkaiba. A foglalkozásokon a hagyományos, kézműves technikákat ötvözik a digitális, 2D-3D számítógépes eljárásokkal. Az alkotókedvű gyerekek különféle optikai játékokat, pörgetős füzetet, papírkivágásos animációt és tárgyanimációt készíthetnek. A Primanima fesztiválon a gyerekcsoportok ingyen vehetnek részt a bemutatkozó foglalkozásokon. A játszóházi foglalkozásokon való részvétel feltételeiről a honlapon található részletes információ.