Arany Aréna díjat kap Mészáros Márta

Életműdíjjal tüntetik ki a Magyar rendezőt

Mészáros Márta legújabb játékfilmje, az Aurora Borealis utómunkálatain dolgozik épp, így a hangkeverés előtt utazik Horvátországba, hogy átvegye az Arany Arénát, a Pulai Nemzetközi Filmfesztivál Életműdíját.

meszaros_marta

A 83 évesen is rendkívül aktív életet élő rendezőnő tavaly ősszel forgatta legújabb játékfilmjét a Filmteam gyártásában, Törőcsik Marival, Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával a főszerepben. Az Örökbefogadás (Arany Medve, Berlinale 1975), a Kilenc hónap (FIPRESCI-díj, Cannes 1977) és a Napló gyermekeimnek (Zsűri különdíj, Cannes 1984) forgatókönyvíró-rendezője, Mészáros Márta a film utómunkálatai alatt utazik a Pulai Nemzetközi Filmfesztiválra, hogy július 9-én átvegye a Neki dedikált Életműdíjat, és részt vegyen a munkásságának  mérföldköveit bemutató retrospektív vetítéseken.

Az indoklás szerint azért döntött úgy a Fesztivál Tanácsa, hogy az idei évben a Magyar rendezőnek ítéli oda a díjat, mert véleményük szerint “Mészáros Márta munkássága megváltoztatta a világot, őt Európa és a világ egyik legjelentősebb rendezőjeként tartják számon”. A Pulai Filmfesztivál programjában levetítik az Örökbefogadás (1975), a Napló gyermekeimnek (1984), a Napló szerelmeimnek (1987), a Napló Anyámnak, Apámnak (1990) és a Temetetlen Halott – Nagy Imre naplója (2004) című filmeket.