Tegnap este, a díjátadó ceremónia keretében, átadták az idei Verzió Filmfesztivál díjait. A három zsűri három fődíjat és két különdíjat adott át, köztük a legjobb emberi jogi dokumentumfilm a Kis Palesztina – napló egy ostrom alatt álló városról lett, míg a magyar verseny díját A döntés kapta. A diák- és elsőfilmes versenyben A forradalom felfalja gyermekeit! díjazták, míg az Egy újságíró meggyilkolása rendezője pedig a közönségdíjat vihette haza. A fesztivál hétfőtől online is folytatódik: a legtöbb film és a kapcsolódó beszélgetések elérhetőek lesznek a Verzió online felületén, köztük a legtöbb nyertes film is. A filmek november 20. éjfélig kölcsönözhetőek.

A szombati díjátadón a zsűritagok és a szervezők átadták a 19. Verzió díjait, amelyek az alábbiak:

Legjobb emberi jogi film: Kis Palesztina – napló egy ostrom alatt álló városból (Libanon, Franciaország, Katar, 2021, r. Abdallah Al-Khatib)

Legjobb diákfilm: A forradalom felfalja gyermekeit! (Burkina Faso, Ausztria, 2020, r. Jan-Christoph Gockel)

Legjobb magyar film: A döntés  (Magyarország, Németország, 2022, r. Vízkelety Márton Ugrin Julianna)

Közönségdíj: Egy újságíró meggyilkolása (Dánia, Csehország, USA, 2022, r. Matt Sarnecki)

Nemzetközi verseny különdíj: Túl a traumán (Horvátország, 2022, r. Vedrana Pribačić)

Magyar verseny különdíj: A magunk módjára üvölteni (Magyarország, Szlovákia, 2022, r. Dér Asia)

A Legjobb emberi jogi dokumentumfilmet a Verzió felhívására jelentkezett, verseny alapon kiválasztott öt nemzetközi hallgatóból álló Diákzsűri, Amina Ghazouani, Ramona Aristide, María Belén Soriano, Mucsi Blanka és Nagy Márk vitatta meg és értékelte. A fesztivál Nemzetközi versenyprogramjának filmjeit megnézve és értékelve a Diákzsűri a Kis Palesztina – napló egy ostrom alatt álló városból című alkotásnak adta a díjat. A film naplóként követi nyomon a civilek életét Damaszkusz egyik kerületében a szíriai rezsim brutális ostroma alatt. A zsűri egy különdíjat is átadott a nemzetközi versenyben a Túl a traumán című film alkotóinak. Vedrana Pribačić filmje három éven keresztül követ három nőt, akik a horvát függetlenségi háború idején szexuális erőszakot éltek túl, és feltárja legmélyebb érzéseiket, miközben újra rátalálnak belső erejükre.

A Diák- és elsőfilmes versenyt egy nemzetközi zsűri értékelte, melynek tagjai Yuliia Kovalenko filmkritikus és a kijevi Docudays UA IHRDFF programszervezője, Anna Ladinig az IFFI Innsbrucki Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója és Révész Bálint filmrendező, producer. A nyertes film Jan-Christoph Gockel filmje A forradalom felfalja gyermekeit! című alkotás lett. A fikcióval elegyítő, mockumentary stílusú filmben, egy színházi rendező társulatával Burkina Fasóba utazik, ahol belekeverednek az éppen kitörő forradalomba.

Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával adták át a szervezők a zsűri által legjobbnak ítélt magyar film díját. A zsűri tagjai Boronyák Rita filmkritikus, Frederik Nicolai díjnyertes belga dokumentumfilm-producer, és Jannik Splidsboel dán filmrendező. A legjobb magyar dokumentumfilmnek járó díjat A döntés című filmnek ítélték. Vízkelety Márton és  Ugrin Julianna filmje Murakeresztúr plébánosának, Róbert atyának a döntését mutatja be, melyben a rendezők egy személyes történeten keresztül mutatnak be egy rendszerszintű jelenséget, amely világszerte állít nyomasztó dilemma elé papokat. A zsűri külön díjazta Dér Asia A magunk módjára üvölteni című filmjét, amely Kassák élettörténetének optikáján keresztül követi végig olyan kortárs közép-európai művészek sorsát, akik szintén a helyüket keresik a világban a politikai ideológiákkal szemben.

A közönségdíjat Matt Sarnecki Egy újságíró meggyilkolása című filmje kapta, amely Ján Kuciak, szlovák újságíró meggyilkolásának körülményeiről szól. A brutális merénylet hírére a kommunizmus bukása óta nem tapasztalt tiltakozások kezdődtek Szlovákiában. A történet váratlan fordulatot vesz, amikor egy informátor a meggyilkolt újságíró munkatársaihoz juttatja el azt a titkosított aktát, amiből kiderül, hogy a gyilkosság feltételezett kitervelője szoros kapcsolatban áll az ország vezető pártjával.

A Kis Palesztina – napló egy ostrom alatt álló városból november 15-én, a Túl a traumán és A forradalom felfalja gyermekeit! november 14-én, A magunk módjára üvölteni pedig november 16-án látható még a Toldiban. Az Egy újságíró meggyilkolása pedig ismét látható lesz november 13-án a Művészben. A nyertesek és a különdíjasok is elérhetőek hétfőtől az Online Verzió keretében a fesztivál weboldalán. A döntés november végétől elérhető az HBO Max oldalán.

A Verzió a mozikban szerdáig folytatódik, valamint hétfőtől a legtöbb film elérhető a fesztivál online felületén, ahol vasárnap, november 20-ig lehet filmeket kölcsönözni. A külföldről nézhető filmek listája az online platformon elérhető. A filmeket november 20-án lehet utoljára kikölcsönözni.