A szombat esti díjátadójával ért véget a 25. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat, melyet idén a Premier Kultcaféban rendezett meg a magyar jezsuiták Párbeszéd Háza – Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia Faludi Film és Média részlege. A november 16 – 19. között megtartott fesztiválra a világ 64 országából, összesen 662 rövidfilm és közel 80 fotó érkezett. Több mint 25 órányi anyagból választotta ki a zsűri a nyerteseket.

A legjobb kisjátékfilm kategóriában az orosz Tatiana Zhukova „A” című filmje nyert. A műben a gyász feldolgozása kerül a középpontba finom humorral, kiváló dialógusokkal és feszes operatőri munkával. Két ember nagyon messziről közelít egymás felé, hogy megtalálják egymásban a legmélyebb fájdalmukat és a megújulás lehetőségeit.

A dokumentumfilmes kategóriában a chilei Yeniffer Fasciani által rendezett, „A celebration” című pályamű kapta a képzeletbeli babérkoszorút. A film témája hétköznapi; egy idős asszony és a gondozónője, akik a hétköznapok ünnepeként tudják megélni egymásrautaltságukat. A film két síkon beszél: a napi történéseken és a belső világok képi nyelvén.

Az animációs-kísérleti kategóriában Yaroslav Bulavin „Incipience” című alkotása győzött. Ahogy a cím is jelzi a keletkezés, a valóság kezdetének képi apoteózisa, minden kép a vízből a vízben a vízen keresztül kiváló operatőri munkával hozza közel a világ keletkezésének ősképeit.

Az egyéni fotó kategória első helyezését Roman Kosh YOUTH” című alkotása nyerte.

Elemi erő kép, ahol a fiatal kamaszok energiája ütközik meg a víz őserejével. Ugrálás, röpülés, elrugaszkodás, szemlélődés a mű.

A fotósorozat kategória legjobbja Csata Judit „Palya Bea ajándékkoncertje a Nyugati Pályaudvar tranzitzónájában” című alkotása lett. Érzékeny fotók egy kemény helyzetben – egy koncert képei a 2015-ös migránskrízis egyik pályaudvari gócpontjában. Az úton lét tanácstalanságában a hangok adhatnak biztonságot.

A szemle filmjei és fotói jövő héttől december 2. délutánig tekinthetők meg a faludifilmfestival.hu honlapon.

Az összes díjazott listája ide kattintva olvasható.

A fotópályázat nyertes képeiből 2023 tavaszán nyílik majd kiállítás a Párbeszéd Házában.

A díjkiosztó utáni beszédében Lázár Kovács Ákos fesztiváligazgató a 25 év örömeit helyezte a középpontba különösen is azt, hogy a magyar jezsuita rendtartomány folyamatos figyelemmel és felajánlásaival van jelen a magyar vizuális kultúra, a filmművészet hazai és nemzetközi tereiben.

A szemle már évtizedes hagyománya, hogy az utolsóként megszólaló jezsuita, aki idén Koronkai Zoltán SJ, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia vezetője, kihirdeti a következő szemle témáját, ami jövőre a „Testvér” (Brother) lesz. Beszéde végén hozzátette: úgy ahogy az idén is, jövőre is minden jószándékú filmkészítő jelentkezésére szeretettel számítanak.