Minden bizonnyal egy neuroluminátort használtak azok az elkövetők, akik Erdei Zsolt profi ökölvívó, Laár András humorista, énekes, Lukács Laci a Tankcsapda frontembere, és Török Gábor politológus mellett összesen 42 ismert és elismert ember legmélyebb, legféltettebb gondolataiba láthattak bele és helyezték el azokat egy űrszondán, amit egy rakétába építve egy idegen civilizáció jeleire válaszul kilőnek a világűrbe. Hogy mi az a neuroluminátor? Egyebek mellett erre is választ kapunk április 22-én a LÁMPAGYÚJTOGATÓK című kultúr sci-fi megtekintése után. A film 19:00 órától a nagy rakétakilövő esemény után az ország összes programhoz csatlakozó mozijában bemutatásra kerül. Az „1.000.042 LÁMPAGYÚJTOGATÓ NAPJA” elnevezésű izgalmas eseményre a www.facebook.com/Lampagyujtogatok oldal lájkolásával és megosztásával lehet jelentkezni. A film mozielőzetese:

Elcsíptük az Andro-média újságírójának a film rendezőjével Dr. Százados Miklóssal készült exkluzív intergalaktikus interjúját. Vigyázat, a nyugalom megzavarására alkalmas mondatok következnek!

Andro-média: Mit jelent az, hogy „film” és hogyan jut eszébe egy a Földön élő orvosnak, hogy – az Önök fogalmai szerint – egész estés filmet készítsen?

lampagyujtogatok-erdei_zsolt

Dr. Százados Miklós (SZM): Mi emberek filmnek hívjuk az általunk gyakran imádott, nagyra tartott, korholt és lehúzott audiovizuális mozgóképsorozatokat, amelyekkel a valóság letükrözésére törekszünk. A LÁMPAGYÚJTOGATÓK 160.000 hangos képkocka egymás mellé pakolva és gondosan összecsiszolva, amelyeket nézegetve Önök többet tudhatnak meg rólunk. Hogyan jutott ez az eszembe? A feladat igazából megtalált. Hihetetlennek tűnhet a szituáció, de egy forró nyári délután kaptunk egy telefonhívást, miszerint honfitársaink jeleket vettek a világűrből és, hogy erre válaszolva filmet kellene készítenünk Önmagunkról emberekről, másoknak; Önöknek. Sőt, továbbmegyek: mivel a nemzetközi űrügynökségek meglehetősen borsos áron dolgoznak; saját erőből lampagyujtogatok-Torok_Gaborel is kell mindezt juttatnunk Önöknek. Ezt mifelénk, a mi eszközeink ismeretében „kihívás”-nak hívjuk. Nem vagyok képzett filmes, de az erős vizuális anyagaimat itthon már sokan ismerik. A műfaj tekintetében szabad kezet kaptunk; a Földön az emberek önmaguknak általában szórakoztató játékfilmeket készítenek; szerencsés esetben; kapnak hozzá néhány százmillió forintos állami támogatást, azt használják fel a gyártáshoz. A magamfajta függetlenfilmes orvos rendező kultúr sci-finek nevezi el a produktumot, amelyet Önöknek készít, mint célközönségnek és amelyre állami támogatást nem kap. Fél tucat barátomat kértem meg, hogy segítsenek, amiben tudnak.Ettől is érdekes és szép ez a feladat. Továbbá attól, hogy nagyon sok szellemi muníciót kaptunk azoktól az embertársainktól, akik megszólalnak a filmben és a küldetést megismerve az első kérésünkre álltak a mi és az Önök rendelkezésére. A feladat apanázzsal tehát nem járt, csak határidővel; ugyanis április 22-re készül el az a rakéta, amely szándékaink szerint teljes terjedelmében eljuttatja ezt a filmet az Önök galaxisába.

Andro-média: Milyen film a LÁMPAGYÚJTOGATÓK?

lampagyujtogatok-poszterSZM: Szívből ajánlom, nézzék csak meg; a számításaink szerint néhány millió év múlva megérkezhet Önökhöz is. A világ első kultúr sci-fijeként kategóriát teremt. A történeti szál bemutat bennünket embereket, illetve azt az időszakot öleli fel, amely az üzenet vételétől a rakéta kilövéséig tart. Rögtön terepet adunk tehát a hazai és az Andro-média kritikusainak. De hát ugye ez egy kultúr sci-fi, itt szabad ilyent csinálni. 42 ismert és elismert, számunkra ikonikus, de különböző területeken sikereket elért honfitársunkat kérdeztünk meg a földi élet számunkra fontos és nagy kérdéseiről, az általuk adott válaszok pedig sűrű szövésű és fajsúlyos tartalommá álltak össze. Ennyire egybefésült interjúszövevényt emberi kéz még nem alkotott. A tartalom mögött, pedig a figyelmes szemlélődő számára – és remélem Önök ilyenek – gyönyörűen kirajzolódik az ember a maga szépségében, egyszerűségében, törékenységében és szerethetőségében. Az emberi léptékekhez mérten gyors sodrású és tartalmas film készült; a szondán ugyanis limitált tárhely áll a rendelkezésünkre; nem volt idő egy másodperc üresjáratra sem. Bőven lesz majd idejük nézegetni, elemezgetni, töprengeni rajta; csak győzzék kivárni.

Andro-média: Kiket és miért pont ezeket a fajtársaikat láthatjuk az Önök bolygójáról? Hogyan választották ki az emberi faj hírnökeit?

lampagyujtogatok-laar_Andras

SZM: Őket sem mi választottuk. Egy Guru nevű profi számítógépes szakemberre és egy speciális internetes hekkentyűre – talán tudja; ez az internet mizéria nálunk manapság nagyon megy – bíztuk a választást. Ennek az eredményeként a kor, a nem és a gondolkozásmód szempontjából nagyon különböző alanyokat szólaltathattunk meg. Annyi a közös bennük, hogy emberek; együtt hallgatva őket pedig ők az Ember. A kiválasztáshoz kellett még egy speciális lámpa, amit a minap az utcán kaptam valakitől, csak úgy. Amiről később megtudtuk, hogy valójában egy neuroluminátor és amit Önök majd úgyis megkapnak. Lehet, hogy túlzottan előreszaladtam a történetben…? Hadd mutassam be Önöknek a szereplőinket; illetve a hivatásukat, nálunk a Földön ez így szokás: Almár Iván – csillagász, Ábrahám Péter – MTA CSFK főigazgató, Argyelán Krisztina – műsorvezető, Berg Judit – író, Besenyei Péter – műrepülő versenyző, Boldogkői Zsolt – SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet, intézetvezető professzor, Dombóvári István – humorista, Erdei Zsolt – ökölvívó, Fehér Gyula – a Ustream társalapítója és technológiai igazgatója, Fejes Tamás – a Tankcsapda dobosa, Fluor Tomi – zenész, Harcsa Veronika – jazz énekes, Illényi Katica – hegedűművész, Jordán Adél – színész, Kammerer Zoltán – világbajnok kajakozó, Kamarás Iván – színész, Karafiáth Orsolya – író, Katus Attila – életmód tanácsadó, Kiss Tibor – a Quimby frontembere, festőművész, Kovácsovics Fruzsina – zenész, Kozma Orsi – énekes, Kulifai Tamás – világbajnok kajakozó, Laár András – a KFT frontembere, humorista, Lackfi János – költő, Leskovics Gábor – a Pál Utcai Fiúk frontembere, Lovasi András – a Kiscsillag és a Kispál és a Borz frontembere, Lubics Szilvi – ultrafutó, Lukács László – a Tankcsapda frontembere, Növényi Norbert – sportoló, Pacher Tibor (fizikus), Péterfy Bori – színész, énekes, Qka MC – Animal Cannibals, Pacher Tibor – fizikus, Rakonczay Gábor – hajós, Rátgéber László – kosárlabda edző, Ricsi Pi – Animal Cannibals, Sidlovics Gábor – a Tankcsapda gitárosa, Szakos Krisztián – zeneszerző-producer, Szentpéteri József – természetfotós, Takáts Eszter – zenész, Tari Annamária – pszichológus, Török Gábor – politológus, Vida Ágnes – babapszichológus.

Andro-média: Az Önök fajának képviselői is láthatják majd a LÁMPAGYÚJTOGATÓK című filmet? Való ez egyáltalán Önöknek?

Lampagyujtogatok-tankcsapda

SZM: Kizárólag a kíváncsi fajtársainknak való. Csak azoknak, akik meg szeretnék ismerni, hogy kik vagyunk mi, illetve, hogy mi dolgozik azokban az embertársainkban, akiket több szempontból is nagyra tartunk, elismerünk. Azoknak viszont való és azt gondolom, hogy kötelező is. Szereplőink megszólalásaiban fel-feltűnik az emberiség tervrajzának egy-egy részlete. Ezek a részletek bájosak, kedvesek. Más, az egész fajunkat illusztráló részletek viszont sok esetben sajnos kevésbé dekoratívak. Mindent összegezve értékes és különleges felfedezésekre jutottunk. A mintánk tanúsága szerint egyszerű elvek alapján működő kis csapat ez az emberiség, alapvetően szerény igényekkel és sok jó szándékkal. Nem árt, ha erről Önök tudnak, sőt az sem árt, ha mi is tudunk minderről. Hajlamosak vagyunk előítéletekkel és szűrőkön keresztül kémlelni egymást. Talán néha érdemes tisztán és természetes egyszerűséggel közelednünk egymás felé. Tekintsék tehát meg majd Önök is, de én itthon is arra buzdítom majd a mieinket, hogy nézzük meg mi is, minél többen.

Andro-média: Mit jelenthet a LÁMPAGYÚJTOGATÓK cím? Megtisztelő, hogy ezzel nekünk üzennek, de mit üzenhet Önöknek; embereknek a számára egy ilyen film?

lampagyujtogatok-poszterSZM: Tudja, mifelénk itt a Földön szeretünk szimbólumokat használni. Megtudtam, hogy mindannyiunkban ott lapul valahol egy szimbolikus kapcsoló egy belső lámpához. A lámpa nálunk fényforrás féleséget jelent. Van akiben hamarabb, van akiben később kezd el ez pislákolni, másokban lobog; a szerencsétlen esetekben pedig sose gyullad ki. De a lehetőség mindenkiben ott van. Na, mármost én nem nagyon tudom, hogy Ön mennyire érti ezt a dolgot a szimbólumokkal, meg a lobogással és akkor még a többletjelentésekről nem is esett szó, de feltételezem, hogy arrafelé az Andromédában is foglalkoznak ilyen dolgokkal néha.

Andro-média: Hogyan szervezik meg ezt a bemutatót Önöknél a Földön?

SZM: Örökké emlékezetes országos eseményen mutatjuk be a filmet. Földrajzilag éppen a Magyarországnak elnevezett területről választottuk a mintát, mert a jeleket is itt vettük és mert a magyar szürkeállomány Androméda-kompatibilis. Az eseményt tehát elsősorban a magyaroknak szervezzük; annak a szűkebb, hozzávetőlegesen 15 milliós csapatnak, akik közé tartozunk. Nekik magyaroknak mind a rakétakilövő eseményt, mind a kilövésre kerülő filmet is bemutatjuk. A Föld Napján általában felhívjuk a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására, ezért időzítettük ekkorra a rakéta fellövését és ekkor mutatjuk be a filmet az összes jelentkező moziban, egy nagy interaktív, humoros, zenés eseményen, ahova meghívtuk a szereplőinket és minden érdeklődőt is. Ország-világ láthatja majd, ahogy ezt itt nálunk mondják. A LÁMPAGYÚJTOGATÓK premiere itt a Földön is egyszeri és megismételhetetlen élménynek ígérkezik.

*Április 1. alkalmából a cikk nem minden mondata teljes mértékben hiteles. A mögöttes szándék és a mondandó azonban teljes egészében az.