Október 24-én szombaton az Aurórában lesz a  legjelentősebb világzenei fesztivál, a WOMEX 2015-re meghívott dokumentumfilm, a Roaring Abyss nyilvános vetítése. A film egy audiovizuális népzenei gyűjtés történetét meséli el, és Etiópia kihalóban lévő sokszínű zenei kultúráját mutatja be. Az eseményen a rendező, Quino Piñero is jelen lesz, akivel a filmvetítés után egy közönségtalálkozó keretében beszélgethetnek a nézők.

Etiópia mindig is különleges helyet foglalt el a világzenei térképen jellegzetes és sokszínű zenei kultúrájával. A főváros Addis Ababa több mint 80 különböző nemzetiségnek, nyelvnek és térségnek az olvasztó tégelye, a különböző kultúrák keveredése pedig izgalmas és sajátos zenei műfajokat, hangzásvilágot eredményez, amely rengeteg nyugati zenei stílust és előadót is inspirált.

Ez a különleges népzenei hagyomány a modernizáció hatására azonban lassan feledésbe merül, egyre inkább elektronikus hangszerek és szóló énekesek kerülnek előtérbe a népi hangszerek és zenekarokkal szemben. A változások ellenére szerencsére még mindig akadnak zenészek Etiópiában, akik őrzik ezt a sajátos népzenei hagyományt, és akik elődeik dalait olyan ősi hangszereken adják elő, mint a Krar, Washent, Masinko vagy a Kabero.

A Roaring Abyss csapata ennek a kiveszőben lévő zenei kultúrának a dokumentálására vállalkozott, és a film ennek a több évig tartó népzenei gyűjtésnek az “audio-vizuális versként” való bemutatása. A film kickstarter kampányként indult, ahol rövid időn belül össze is gyűjtötték a megvalósításhoz szükséges összeget. A csapat ezt követően több mint egy évig rögzítette Etiópia elképesztő természeti adottságai között élő népcsoportjainak változatos dalait, előadásait, közös zenéléseiket. Az eredmény egy másfél órás csodaszép dokumentumfilm lett, amely egy modern népzenei gyűjtés történetét meséli el, és Afrika egy sokszínű, különleges zenei kultúráját őrzi meg az utókor számára. A vetítés 19:00 órakor kezdődik az Aurórában, utána pedig a rendező, Quino Piñero mesél a film koncepciójáról, a forgatás körülményeiről, élményeiről.

Mindenkit szeretettel várunk.

Betekintés Etiópia kortárs zenei kultúrájába

  1. október 24. 19:00 Helyszín: Auróra, 1084 Budapest, Auróra utca 11.  A belépés ingyenes!

http://www.imdb.com/title/tt4768354/