Az Avatar végre felkeltette az emberek érdeklődését a mozi iránt és új technológiájával egy új világot, új teret nyitott meg előttünk. Mondhatjuk, hogy a film elérte célját, hiszen sikere nem csak pénzbevételben mérhető; érzelmi reakciókat váltott ki az emberekből környezetünk iránt, amely talán cselekvésre is sarkallja őket. A film moziba kerülése óta rengeteg környezetvédelmi szervezet kereste meg a film rendezőjét!

A Föld napjára, 2010.04.22-re esik a várva várt nap, amikor a Fox kiadja az Avatart DVD-n, illetve Blue-ray-n (AVATAR DVD magyarországi megjelenése 2010 április 28.), de James Cameron elmondta, hogy augusztustól a filmje visszatér a mozikba, de ezúttal hosszabb verzóban – és a film folytatódik! Patrick Kevin Day (LA Times) kérdezte A rendezőt az Avatar 2-ről (premier 2014).

„Az emberek az Avatart újra és újra meg akarják nézni, újra át akarják élni, amelynek következtében folyamatosan játszották a mozik a filmet, a mindvégig teltházas közönségnek. 2001-ben hasonló láz söpört végig az embereken, amikor a „2001: A Space Odyssey” c. filmet 3 évig játszotta a Loews mozi Torontóban, igaz akkor a bevétel nullszaldós volt – emlékszik vissza James Cameron.

Cameron elárulta néhány tervét az Avatar 2. részének folytatásáról. Elmondta, hogy a második rész szintén a Pandora bolygón, de más környezetben, más beállításokkal készül majd, ahol igyekszik Pandora óceánjára összpontosítani, amely ugyanolyan gazdag és sokszínű, őrült és merész, mint az esőerdőkben. „Nem mondom, hogy nem fogunk olyat látni, amit már az első részben is láthattunk, de többre és jobbra készülünk!”

S hogy mi van a víz alatt? Pandora ökológiailag gazdag környezetében bármi születhet a tenger alatt. Talán egy teljesen új faj, vagy intelligens lények vannak odalent? Esetleg rejtett kopoltyúja lenne a Na’viknak? Ha a Pandorán különböző Na’vi törzsek élnek, talán létezik tengeri törzs is.

Az óceáni ötlet azonban csak az Avatar 2-re vonatkozik. Cameron úgy nyilatkozott, mintha a harmadik rész már egy másik bolygóról szólna: „Nagy teret hoztunk létre a film környezetének. Ez nem csak Pandora, hanem az Alpha Centauri AB rendszer. A rendszert kibővítjük, hogy tovább építhessük a történetet – nem feltétlenül a második részben, de valamelyik további részben.”